Πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Πολωνία

Category:

Οι πιο παράξενες στη μετακομμουνιστική ιστορία της Πολωνίας χαρακτηρίστηκαν οι χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του εκλιπόντος προέδρου της χώρας Λεχ Καζίνσκι, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο με 95 ακόμη άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στις 10 Απριλίου στη Ρωσία, όπου συνετρίβη το προεδρικό αεροσκάφος...


...Οι χθεσινές εκλογές, στις οποίες ο δίδυμος αδελφός του εκλιπόντος, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, ήταν ένας εκ των 10 συνολικά υποψηφίων, αναμένεται να μη δώσουν απάντηση στο θέμα της διαδοχής στον προεδρικό θώκο, με αποτέλεσμα να υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία στις 4 Ιουλίου. Oπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας θα δώσει τον τόνο για τις σχέσεις της Βαρσοβίας με τους εταίρους της στην EE αλλά και με τη Ρωσία.



Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο 61χρονος ακραίος ευρωσκεπτικιστής Γιάροσλαβ Καζίνσκι και ο 58χρονος κεντροδεξιός φιλοευρωπαίος Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι, πρόεδρος του κοινοβουλίου και προσωρινός πρόεδρος, στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ. Λόγω της δυνατότητας του προέδρου να βάζει βέτο σε νομοθετήματα, ο Τουσκ βρισκόταν σε διαρκή κόντρα με τον εκλιπόντα πρόεδρο, ενώ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εκλογής του αδελφού του ως απειλή στις προσπάθειές του να προετοιμάσει την Πολωνία για την υιοθέτηση του ευρώ. Τα exit polls μετά το κλείσιμο των καλπών έδωσαν προβάδισμα στον Κομορόβσκι έναντι του Καζίνσκι. Σύμφωνα με το exit poll του TNS - OBOP, τα ποσοστά που απέσπασαν ήταν 41% και 36% αντίστοιχα, ενώ δύο άλλα exit polls έδωσαν μεγαλύτερο προβάδισμα στον Κομορόβσκι.


http://www.ethnos.gr/

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου