36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» Μεγάλη πολιτική γιορτή νεολαίας

Category:

Το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έκλεισε με τις τριήμερες εκδηλώσεις του και επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι αποτελεί ένα Φεστιβάλ - σταθμό. Ο παλμός και η δυναμική που απ' την Πέμπτη, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, εξέπεμπε ο χώρος κορυφώθηκαν το Σάββατο μέρα διαδήλωσης και ταυτόχρονα γιορτής.
Ετσι η ΚΝΕ αποχαιρέτησε χιλιάδες νέους, χιλιάδες εργαζόμενους, χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου κάθε ηλικίας που
ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της και πέρασαν τις πύλες του Φεστιβάλ απ' την Πέμπτη έως και χτες Σάββατο.
Φεστιβάλ - σταθμός από κάθε άποψη. Ο χώρος του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον ασύγκριτα μεγαλύτερος απ' αυτόν όπου πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια τα φεστιβάλ, γέμισε όμως ασφυκτικά. Το περιεχόμενο εξαιρετικά πλούσιο τόσο από πολιτικής όσο κι από πολιτιστικής πλευράς, καθήλωσε τους επισκέπτες και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τους καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο χώρο.
Ενα πραγματικό «εργαστήρι» έκφρασης και δημιουργίας. Θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά, αθλητισμός, δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους. Ενα παραγωγικό «μελίσσι» κάθε συζήτηση, η συμμετοχή σε όλες απέδειξε την τεράστια δίψα των νέων παιδιών και των ανθρώπων του μόχθου να ακούσουν, να μιλήσουν, να ρωτήσουν, να αντλήσουν «υλικό» και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας να γίνει πράξη αυτό που το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ υποδείκνυε και προέτρεπε: «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής»!


Οι συζητήσεις που διοργανώθηκαν με εξαιρετικά πολυπληθές ακροατήριο είχαν στο επίκεντρό τους ζητήματα της επικαιρότητας, τη θέση και την εναλλακτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Για τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό γιατί «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Για την καπιταλιστική κρίση για «να μην πτωχεύσει ο λαός αυτός είναι πατριωτισμός». Για τον αντικομμουνισμό γιατί «ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου». Αλλά και για άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην τεχνική εκπαίδευση, στη μετανάστευση κ.λπ.
Πόλος έλξης και οι χώροι των γυναικών, της μετανάστευσης, των νέων εργαζόμενων, των αντιστασιακών οργανώσεων, του αθλητισμού, της παιδείας και του πολιτισμού, ο χώρος κατά των ναρκωτικών, το βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους βιβλίων και φυσικά η διεθνούπολη, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν απ' τις ξένες αντιπροσωπείες για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες προέλευσής τους.
Μια πλειάδα αξιόλογων καλλιτεχνών τίμησαν και τιμήθηκαν απ' το Φεστιβάλ και τον κόσμο που το επισκέφτηκε, που απέδειξε ότι όσα σκουπίδια κι αν του σερβίρουν, αυτός αναγνωρίζει και εκτιμά την αυθεντική δημιουργία. Ανάμεσά τους οι Κ. Καζάκος, Π. Θαλασσινός, Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Πασχαλίδης, Δ. Τσακνής, Σπ. Σαμοΐλης, Α. Μάνου, Μ. Ανδρουλιδάκης, Σ. Καπερνάρου, Τ. Καρακατσάνης, Κ. Βέτα, Ε. Ζουγανέλη, Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Κοντογιάννης, Γ. Ντουνιάς, Γ. Ανδρεάτος, Γ. Νέγκα, Λ. Χαλκιάς, Dasco Kurti, Δ. Μητροπάνος, Β. Κορακάκης, Β. Λέκκας, Β. Βασιλάτος, Χ. Χατζησπύρου, ακόμα τα χάλκινα Κοζάνης, Encardia, Χαονία, Lot Curbeti, Rodina, Θ. Λώλη, Musicaroi και τσαμπουνιέρηδες από νησιά του Αιγαίου κ.α.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου