Σήμερα κληρώνει .Aύριο...?

Category:

Σήμερα γίνεται η μεγάλη συνάντηση του τζόγου. Στις εφημερίδες και στα κανάλια πέρασε στα "ψιλά" ή δεν πέρασε καθόλου γιατί τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Είναι πολύ βολικότερο νακραυγάζουν κατά των φορτηγατζήδων και να θάβουν ένα θέμα που αφορά τις τσέπες όλων. Γιατί ο κρατικός τζόγος είναι η έσχατη και αίσχιστη μορφή φορολόγησης.
Στην διαβούλευση κατατέθηκαν πάνω από 1500 σχόλια με τα περισσότερα να αμφισβητούν την ουσία της πρότασης. Μόνο οι εταιρίες που συμμετέχουν στην σημερινή συνάντηση κατέθεσαν προτάσεις για τις λεπτομερές και τον τρόπο που τους βολεύει να ανοίξει η αγορά. Όλοι οι άλλοι που έγραψαν ενάντια στην καζινοποίηση της χώρας δεν έχουν επίσημο λόγο γιατί η άποψη τους δεν βολεύει την κυβερνητική γραμμή.

Μια από τις εταιρίες είπε μια αλήθεια πριν αρχίσει το πανηγύρι των τζογοεμπορων. Η Stanleybet δήλωσε ότι μονοπώληση της αγοράς του αθλητικού στοιχήματος επιτρέπεται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία μόνο εάν τα έσοδα δεν έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα. Εφόσον η κυβερνητική πρόταση ξεκαθαρίζει ότι ανοίγει την αγορά για να έχει έσοδα το κράτος τότε δεν μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς ούτε σε επίγεια παιχνίδια ούτε στο διαδίκτυο. Ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να αναλάβει την διάθεση των αδειών γιατί αυτό αντίκειται σε κάθε ρύθμιση περί ανταγωνιστικής νομοθεσίας της Ευρώπης.

Όπως αποκαλύπτεται λοιπόν το σκεπτικό του υπουργείου είναι μάλλον απλό.

Φάση 1

Περνά ένα νομοσχέδιο που να ευνοεί τον ΟΠΑΠ, τους προμηθευτές του και μερικούς μεγαλοεπιχειρηματίες. Δίνουν έμφαση στα φρουτάκια που αποδεδειγμένα θα φέρουν έσοδα λόγο του υψηλού βαθμού εξάρτησης και περιμένουν την καταδικαστική απόφαση της ΕΕ. Ο ΟΠΑΠ παίρνει την μερίδα του λέοντος και οι μεγαλοεπιχειρηματίες στήνουν το δίκτυο τους.

Φάση 2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την Ελλάδα για αθέμιτο ανταγωνισμό και μονοπωλιακές τακτικές για την εισροή κρατικών εσόδων. Η Ελλάδα αλλάζει την αρχική ρύθμιση και οι μεγάλες διεθνείς εταιρίες τζόγου μπαίνουν στο παιχνίδι και κυριαρχούν στο Ελληνικό διαδίκτυο. Όπως σε όλες τις χώρες που απελευθερώθηκαν τα τυχερά παιχνίδια έχουμε γεωμετρική αύξηση του τζίρου του τζόγου και ανάλογη μείωση της καταναλωτικής δύναμης.

Φάση 3

Τα ΜΜΕ γράφουν για την καταστροφή που προκαλείται από τον τζόγο αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ χαρούμενα από την αύξηση διαφημίσεων που έχουν από τις σχετικές εταιρίες, Τα ΜΜΕ ξέρουν πολύ καλά ότι από την στιγμή που εγκαθιδρυθούν φρουτάκια και online casino δεν τα κουνάει κανένας. Γι' αυτό κάνουν την πάπια τώρα που μπορεί οι αντιδράσεις να δυσκολέψουν την απελευθέρωση της αγοράς. Μετά θα δείξουν την «κοινωνική τους ευαισθησία» με πύρινους λόγους. Δεν κοστίζουν τίποτα. Κάπου εκεί θα ξυπνήσουν και οι κοιμισμένοι εμπορικοί σύλλογοι που θα βλέπουν τα ήδη πενιχρά τους έσοδα να εξαφανίζονται αλλά θα είναι αργά.

Όλα αυτά κρίνονται σήμερα το απόγευμα στο χλιδάτο Μεγάλη Βρετανία όπου κυβέρνηση και βαρόνοι του τζόγου θα συζητήσουν μεταξύ αστακού και σαμπάνιας για το πώς θα αρμέξουν ότι οικονομίες έμειναν. ΟΠΑΠ, καζινάδες, ιντερνετάδες, θα είναι όλοι εκεί από τις 6 μέχρι τις 10 το βράδυ για να συμφωνήσουν στο πως θα μοιράσουν την πίτα. Αντίθετη φωνή θα υπάρξει? Θα βγει κάποιος να πει ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ όπως στη διαβούλευση? Μπορεί από τα απανωτά χτυπήματα που μας έδωσαν να είμαστε πλέον σε αφασία. Μπορεί όμως και κάποιοι να μπορέσουν να πάνε μήπως και καταλάβουν ότι τα συνεχή ηλεκτροσόκ τους με τα μέτρα σωτηρίας δεν μας έχουν αποτελειώσει ακόμα.

Σήμερα είναι η τελευταία στιγμή για κάποια αντίδραση και όποιος νομίζει ότι το θέμα του τζόγου είναι έλασσον και ότι τα μείζονα προβλήματα είναι μόνο όσα πλασάρουν τα παντοδύναμα ΜΜΕ πλανάται πλάνη οικτρά.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου