Η Τουρκία "κλέβει την παράσταση" στον ΟΗΕ

Category:


Η Τουρκία ήταν η χώρα που "έκλεψε την παράσταση" στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, αποφαίνονται  οι New York Times. Η Άγκυρα άρπαξε την ευκαιρία να προβάλλει μια νέα εικόνα για τον ευατό της σε παγκόσμιο ακροατήριο...
...Σε σειρά συνομιλιών και ομιλιών ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ, υπερμύνθηκε των σχέσεων της χώρας του με το Ιράν, περιφρόνησε τις διπλωματικές προσπάθειες για να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ και ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου.
Η δυναμική παρουσία της Τουρκίας "ανησύχησε" τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνουν οι Times.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει κεφάλαια μέσω τουρκικών τραπεζών για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ανησυχούν επίσης για τις επιπτώσεις της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή με την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με το Ισραήλ.
Το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας σημειώνει ότι ο κ. Γκιουλ απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον ισραηλινό ομόλογο του Σιμόν Πέρες με την δικαιολογία ότι "δεν είχε χρόνο", γεγονός που εξόργησε την ισραηλινή πλευρά. Αντίθετα, ο τούρκος πρόεδρος είχε χρόνο να συναντήσει τον ιρανό ομόλογο του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Οι Τούρκοι δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους, σημειώνει το ρεπορτάζ. Ανακοινώνουν ότι η γεωγραική θέση, η οικονομική ισχύς και το δημοκρατικό πολίτευμα τους αναδεικνύουν de facto σαν σημαντικό "παίκτη" για να λυθούν τα προβλήματα με το Ιράν και την Μέση Ανατολή.
"Τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο έχουν εξ' αντικειμένου τοποθετήσει την Τουρκία σε πλεονεκτική θέση", δήλωσε στους Times ο κ. Γκιουλ.
"Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στις διπλωματικές προσπάθειες με το Ιράν", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, που τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ουάσιγκτον να εφαρμόσει τις διεθνείς κυρώσεις.
Οι Times σημειώνουν ότι οι τούρκοι αξιωματούχοι δεν σταματούν να μιλούν για το "οικονομικό θαύμα" που βιώνει η χώρα τους. Ο κ. Γκιουλ μετέφερε το σχόλιο ενός ευρωπαίου ηγέτη  οποίος του είπε: "Η Τουρκία θεωρούνταν ο ασθενής της Ευρώπης. Σήμερα είναι ο μοναδικός υγιής της Ευρώπης".

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου