Το ένοχο μυστικό της Δανίας

Category:

Ήταν κοινό μυστικό στη Δανία. Σήμερα πολλά χρόνια μετά ο ιστορικός ο Γέσπερ Βάτσι Κραγκ επιβεβαιώνει στην εφημερίδα Kristelig Dagbladet ότι πολλοί Δανοί με νοητική υστέρηση, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, υποβλήθηκαν σε λοβοτομή μεταξύ του 1947 και του 1983 ενώ πολλοί απ’ αυτούς πέθαναν στη διάρκεια της χειρουργικής αυτής επέμβασης...
..."Σκοπός τους δεν ήταν να τους θεραπεύσουν, αλλά να τους ηρεμήσουν, δηλαδή να βελτιώσουν την κατάστασή τους", σημείωσε ο Κραγκ στην εφημερίδα.


Ο Κραγκ σχεδιάζει να γράψει ένα βιβλίο στο οποίο αποκαλύπτει ιατρικούς φακέλους ασθενών. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο με τίτλο "Det hvide snit" (Η Λευκή Τομή).

"Αυτό που συνέβη στους κόλπους των ανθρώπων με νοητική υστέρηση ήταν στην πραγματικότητα χειρότερο από αυτό που συνέβη στην ψυχιατρική", υπογράμμισε, αναφερόμενος "σε πολλές εγχειρήσεις που είχαν γίνει σε παιδιά ήδη από την ηλικία των 6 ετών", μολονότι ο εγκέφαλός τους "δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί τελείως".
Συνολικά από το 1947 ως το 1983, όταν απαγορεύτηκε η λοβοτομή στη ...
Δανία, περίπου 4.500 Δανοί είχαν υποβληθεί στην επέμβαση αυτή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό ότι μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν σε λοβοτομή υπήρχαν και άνθρωποι με νοητική υστέρηση.

Στην πραγματικότητα περισσότεροι από 300 άνθρωποι με νοητική υστέρηση υποβλήθηκαν σε λοβοτομή κατά την περίοδο αυτή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, το Rigshospitalet, και στο Kommunehospitalet του Όρχους, δεύτερης πόλης της χώρας, δήλωσε ο Κραγκ.

Η πρόεδρος της εθνικής ένωσης ατόμων με νοητική υστέρηση, LEV, Σάιτερ Κρίστενσεν, δήλωσε "βαθύτατα συγκλονισμένη" από αυτήν την "ολοκληρωτική έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα μπορούσε να υπάρξει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".

Ο υπουργός Υγείας Μπέρτελ Χαάρντερ έκρινε σημαντικό ότι σήμερα πέφτει φως σε αυτό το άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας. "Η εξήγηση είναι ότι, εδώ και καιρό, θεωρούσαν τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση πρόσωπα η ζωή των οποίων δεν είχε καμία αξία", δήλωσε στην εφημερίδα Kristelig Dagbladet.


enimerwsi.com

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου