Σε κλοιό λιμάνια και δρόμοι

Category:


Η αυριανή γενική συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αγορά, απειλώντας με κατάρρευση αρκετές επιχειρήσεις...

...Επί του παρόντος, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως την έναρξη της συνέλευσης, με κάθε ενδεχόμενο να είναι ανοιχτό, καθώς αρκετές κεφαλές του συνδικαλιστικού τομέα των φορτηγατζήδων επιμένουν στη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Εξ αυτού δεν αποκλείεται, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, να υπάρχουν αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί των εθνικών οδών στα σημεία που οι φορτηγατζήδες έχουν τοποθετήσει τα μπλόκα τους.
Στην ευρύτερη περιφέρεια του Λεκανοπεδίου της Αττικής, αυτή την ώρα υπάρχουν κάπου 20 μπλόκα, με 800 φορτηγά και βυτιοφόρα παρατεταγμένα στην άκρη του δρόμου, και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασιστεί η διακοπή της κυκλοφορίας εκ μέρους των απεργών.

Πάντως, η Αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς σε περίπτωση αποκλεισμού δρόμων οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης απειλούνται ακόμα και με αυτόφωρο σε περίπτωση που με τα αυτοκίνητά τους σταματήσουν την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.  
Η μόνιμη επωδός των απεργών που ακούγεται μετά την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς των μεταφορών είναι το «ό,τι ήταν να χάσουμε το χάσαμε», φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή τους για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, παρατηρείται ένα μικρό ρήγμα στο αρραγές μέτωπο των φορτηγατζήδων, καθώς οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων φαίνεται να διαχωρίζουν τη θέση τους από τους συναδέλφους τους μεταφορείς επιθυμώντας τη διακοπή των κινητοποιήσεων.
Αυτό θα κριθεί κατά τη διάρκεια συνέλευσης του συγκεκριμένου τομέα των μεταφορών που θα μεταφέρει την απόφαση στην αυριανή γενική συνέλευση των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης.
Πάντως, οι μεταφορείς επιμένουν ότι η κυβέρνηση τους κορόιδεψε αλλάζοντας συνεχώς τις αποφάσεις της και φέρνοντάς τους προ τετελεσμένων γεγονότων.
Κυβερνητική σύσκεψη
Σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, διεξήχθη από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, ο γ.γ. του υπουργείου Χάρης Τσιόκας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας και η γ.γ. για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Επί του παρόντος, είναι σαφές ότι από το Μαξίμου προκρίνεται η «ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα» στην επίλυση του προβλήματος που έχει παραλύσει την αγορά.
Ταυτόχρονα, η θέση της κυβέρνησης είναι σαφώς αμετακίνητη, καθώς πλέον η απελευθέρωση των μεταφορών είναι νόμος του κράτους και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, «οφείλουμε όλοι να τον σεβόμαστε».
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο
Με 83 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά υπερψηφίστηκε στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών.

Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, καθώς δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή και τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και δεν είναι επιβολή.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πλην του Πάνου Καμμένου, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα.
Παραμένουν τα φορτηγά στη Θεσσαλονίκη
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης εξακολουθούν να διατηρούν σταθμευμένα τα οχήματά τους στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές, φορτηγά υπάρχουν:

-Στη διασταύρωση της Λαχαναγοράς (135).

-Στη διασταύρωση Γέφυρας, στον δρόμο Θεσσαλονίκης-Βέροιας (75).

-Στο Δερβένι (14).

-Στην πύλη 16 του ΟΛΘ (20).

Πάντως, τα σταθμευμένα φορτηγά δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου