Συμφώνησαν για το δάνειο των 85 δις στην Ιρλανδία

Category:

Συμφωνήθηκε κατ' αρχήν η προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, τηνΚυριακή (28/11), λίγο πριν την επίσημη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τηςευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παρουσιαστούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας...



...Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντμ το σχέδιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αλλά υπάρχουν λεπτομέρειες να διευθετηθούν, κυρίως σε ό,τι αφροά τα επιτόκια.

Ρεν: Πρέπει να δώσουμε συστημική απάντηση στην κρίση 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συζητήσει για να δώσει μία "συστημική απάντηση" στην οικονομική κρίση και όχι μόνο την βοήθεια προς την Ιρλανδία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν.

 "Πρέπει να συζητήσουμε για μία συστημική απάντηση σε αυτή την κρίση. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτά τα θέματα στη σημερινή συνάντηση" πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσουμε τα θεμέλια της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης" σημείωσε ο Όλι Ρεν.

Στην Ιρλανδία θα δοθεί ένα πακέτο 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, με "αντάλλαγμα" τα σκληρότερα μέτρα που έχει πάρει ποτέ ιρλανδική κυβέρνηση, αφού ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε περιλαμβάνει δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τσεκούρι στο δημόσιο τομέα και υψηλή φορολογία.

Η Κομισιόν όρισε την Κυριακή ως ημέρα προσφυγής, καθώς ήθελε να προλάβει το άνοιγμα των αγορών της Δευτέρας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη διάσωση τηςΙρλανδίας είναι αποδεκτό από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί και το ζήτημα της Πορτογαλίας για το εάν θα έχει την ίδια τύχη με την Ιρλανδία και τηνΕλλάδα.

Η συμμετοχή ιδιωτών είναι ένα από τα βασικά σημεία του γαλλογερμανικού σχεδίου.

«Γαλλία και Γερμανία άσκησαν πιέσεις τις τελευταίες ώρες ώστε το Ecofin να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Κατέληξαν σε συμφωνία», ανέφερε άτομο που είναι παρών στις διαπραγματεύσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Πάντως σύμφωνα με το κρατικό κανάλι RTE το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας είναι πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο της Ελλάδας στην αντίστοιχη προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Πιο αναλυτικά, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναφέρουν πως το επιτόκιο θα κυμαίνεται από 6% μέχρι 7%.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η διάρκεια αποπληρωμής θα είναι δύο χρόνια γεγονός που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει επιμήκυνση και της δικής της αποπληρωμής.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η αντιπολίτευση η οποία τονίζει πως αν το επιτόκιο είναι άνω του 6% δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

«Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό. Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες»,  είπε ο εκπρόσωπος του πολιτικού κόμματος Λέο Βάραντκαρ.

Αυτό και τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ιρλανδία, όπου το Σάββατο(27/11) βίωσε μια μαζική διαμαρτυρία των εργαζομένων.

Πάνω από 100.000 Ιρλανδοί βγήκαν στους δρόμους ζητώντας από την κυβέρνηση τους να φύγει άμεσα από το μηχανισμό στήριξης και να πάρει πίσω τα μέτρα λιτότητας.

Εργατικά συνδικάτα εκτιμούν ότι τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση θα αποδεκατίσουν τελειώς την οικονομία της Ιρλανδίας. 

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου