Αντιπυραυλική ασπίδα για όλη την Ευρώπη

Category:


Στην ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία θα καλύπτει όλα τα μέλη της Συμμαχίας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η ασπίδα «προσφέρει έναν ρόλο σε όλους τους συμμάχους μας. Ανταποκρίνεται στις απειλές της εποχής μας», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος...
...Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που συναντώνται στην Λισαβόνα θα προσκαλέσουν τη Μόσχα να συμμετάσχει στο σύστημα, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ το Σάββατο. «Aνυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία για να ''χτίσουμε'' τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα, αναγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζουμε πολλές από τις ίδιες απειλές», σημείωσε ο Ομπάμα.
Το σύστημα «ομπρέλας» προβλέπει την εγκατάσταση αντι-αεροπορικών συστημάτων με αμερικανικούς πυραύλους και ραντάρ που θα συνδεθούν με τα συστήματα των ΗΠΑ. Μόνο η σύνδεση των υφιστάμενων συστημάτων εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ στα 28 μέλη.
Εγκρίθηκε το νέο στρατηγικό δόγμα
Το ΝΑΤΟ ενέκρινε το νέο στρατηγικό του δόγμα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Λισαβόνα.
«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή. Το ΝΑΤΟ είναι μια κοινότητα ειρήνης, ασφάλειας και κοινών αξιών, ωστόσο, ο κόσμος αλλάζει», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε νέες απειλές και προκλήσεις και αυτό το στρατηγικό δόγμα θα διασφαλίσει ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει αποτελεσματικό στην προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειάς μας».
Παπανδρέου: To νέο δόγμα απάντηση στις νέες προκλήσεις
Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία και το καταφέρνει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, όπου εγκρίθηκε, χωρίς αλλαγές, το κείμενο του νέου δόγματος.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές για την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κ.λπ.
Όλα αυτά, όπως ανέφερε, αλλάζουν την υφή του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορεί να στηρίξει μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο δημοκρατική λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός εξήρε, τέλος, την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου. «Επιτέλους, αυτή η συνεργασία θα είναι μια σημαντική συνεργασία για τη συλλογική ασφάλεια ευρύτερα της Ευρώπης, αλλά βεβαίως και του πλανήτη μας», υπογράμμισε καταλήγοντας.
Συνάντηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν το Σάββατο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μαζί με τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Συμμαχίας.
Η σειρά αυτή συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου