Ασκηση «Κένταυρος» - Ξέσπασε «πόλεμος» στις Γλαφυρές

Category:

«Πόλεμος» ξέσπασε χθες στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, καθώς οι συμμαχικές δυνάμεις χρειάστηκαν την παρέμβαση του στρατού και της πολεμικής αεροπορίας προκειμένου να απεμπλακούν από την έφοδο που τους έκαναν οι αντίπαλοι. Στην έφοδο πήραν μέρος μηχανοκίνητα στρατεύματα, ελικόπτερα.....

τύπου Απάτσι και Χιούι, ενώ σωτήρια αποδείχθηκε η χρήση του F-16, αεροσκάφος που πυρπόλησε τους αντιπάλους.
Το παραπάνω πολεμικό σκηνικό εκτυλίχθηκε στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών και ήταν μια άσκηση στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά αεροσκάφος F-16.
Η οργάνωση της άσκησης με την επωνυμία «Κένταυρος» οργανώθηκε από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και με βάση το σενάριο εκτυλίχθηκε στην περιοχή του Βόλου, του Στεφανοβικείου και της Κάρλας. Αυτό έγινε προκειμένου οι συμμαχικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή Αγιάς Λάρισας να απεμπλακούν από τους αντιπάλους.
Το σκηνικό του «πολέμου» ξεκινούσε με την παρατήρηση των ελικοπτέρων Απάτσι και Χιούι από αέρος. Τα ελικόπτερα πετούσαν σ' ολόκληρη την πόλη του βόλου, ενώ κάποια στιγμή αποβίβασαν στρατιωτική δύναμη η οποία επιτέθηκε με πραγματικά και αβολίδωτα φυσίγγια στον εχθρό.
Ο στόχος τους ήταν να καταλάβουν τρία υψώματα, όπως και το πέτυχαν, εξολοθρεύοντας τους αντιπάλους.
Έπειτα ερπυστριοφόρα και μηχανοκίνητος εξοπλισμός επιτέθηκε σε άλλα δύο υψώματα, πετυχαίνοντας απόλυτα τον στόχο του, ενώ η δυναμική παρουσία του F-16 κατάφερε και αποδεκάτισε την άλλη πλευρά.
Με το πέρας του πολεμικού σκηνικού ξεκίνησε η απεμπλοκή της απειλούμενης ομάδας και η εκκένωση του εμπλεκομένου τμήματος.
Στο σημείο που υπήρχε η απειλούμενη από τον εχθρό ομάδα έφτασαν στρατιωτικά οχήματα αλλά και τζιπάκι πρώτων βοηθειών και μετέφεραν τα μέλη της σε ασφαλές σημείο.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους αξιωματικούς ο Διοικητής του Β' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Θεόκλητος Ρουσάκης.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη σωστή διεξαγωγή της άσκησης ήταν και ο Διοικητής της 32η Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ευστάθιος Πανυτσίδης, ο οποίος μίλησε σε όσους βρέθηκαν στο παρατηρητήριο του Πεδίου Βολής για τον στόχο της άσκησης.
Εκτός των αξιωματικών της Ταξιαρχίας την άσκηση παρακολούθησαν απόστρατοι αξιωματικοί, αλλά και 30 μαθητές του 2ου Λυκείου Ν. Ιωνίας οι οποίοι είδαν με κομμένη την ανάσα το θέαμα, μιας και ήταν η πρώτη φορά που έρχονταν σε επαφή με στρατιωτικές ασκήσεις.
Με το πέρας της άσκησης ακολούθησαν συζητήσεις επί του θέματος, ενώ απαντήθηκαν και απορίες τόσο των μαθητών, όσο και των υπόλοιπων παρευρισκομένων.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου