Σκόπια: "Στη χώρα μας ζουν Μακεδόνες και μιλούν μακεδονικά"

Category:

Για ακόμη μια φορά προκλητικός ήταν στις δηλώσεις του, πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο Γκρουέφκσι αναφερόμενος στους ομοεθνείς του έκανε λόγο για «Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά» ενώ άφησε υπαινιγμούς για εθνικισμό από πλευράς των Ελλήνων...



...Ο Σκοπιανός πρωθυπουργόςυποστήριξε πως η Ελλάδα δεν αισθάνεται πίεση στο θέμα της επίλυσης της ονομασίας κάτι που ίσως δεν ήταν ωθήσει σε συμβιβασμό.

Ειδικότερα, ο Γκρουέφκσι είπε: «Η εντύπωση που σχηματίζω είναι ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται καμία πίεση για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας ή και να αισθάνεται κάποια πίεση αυτή είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην ανησυχεί και να μην έχει κίνητρο να προβεί σε συμβιβασμό».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν να ασχοληθούν με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας η οποία έχει επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο.

«Από την άλλη πλευρά, η σημερινή ελληνική ηγεσία, περισσότερο από ένα χρόνο, συνεχώς, και μέχρι κάποιο βαθμό επιτυχώς, πουλάει την ιστορία ότι ενδιαφέρεται για μια γρήγορη λύση (στο ζήτημα της ονομασίας), ότι υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις και πρόοδος σε αυτό το θέμα και ότι χρειάζεται ακόμη λίγος χρόνος», προσέθεσε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Για αν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα της ονομασίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε: «Για την ώρα υπάρχει πρόοδος μόνο όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων καθώς και συχνές συναντήσεις. Δηλαδή, υπάρχει πρόοδος μόνο στο τυπικό μέρος, κάτι που ασφαλώς δεν πρέπει να υποτιμάται. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για την επίλυση της ουσίας του ζητήματος.

Νομίζω ότι η Ελλάδα, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε συμβιβασμό όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος.

Είκοσι χρόνια μετά την ανεξαρτησία μας και ένα χρόνο μετά από συχνές συναντήσεις, οι συνομιλητές μας εξακολουθούν να έχουν σοβαρό πρόβλημα να αποδεχτούν ότι σε αυτή τη χώρα ζουν Μακεδόνες και μιλούν γλώσσα που λέγεται μακεδονική
».

Παράλληλα, υπαινιγμούς άφησε ο Ν. Γκρούεφσκι για εθνικισμό από πλευρά της χωράς αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση που έχουν οι δύο πλευρές με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στις 9 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη.

«Εμείς ανταλλάσσουμε συνεχώς ιδέες στις συναντήσεις με το μεσολαβητή του ΟΗΕ. Το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη βούλησης του άλλου μέρους να λάβει ένα μικρό ρίσκο και να εξηγήσει στους πολίτες της, ότι έχουν ένα γείτονα που, πρώτον δεν είναι εχθρός και δεν έχει καμία βλέψη εναντίον τους, και δεύτερον ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του στη βάση της ταυτότητας του.

Όταν η ανθρώπινη διάσταση επικρατήσει του εθνικισμού, τότε τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν. Αν επικρατήσει ένα τέτοιο πνεύμα στην Ελλάδα, τότε οι πιθανότητες για συμβιβασμό θα αυξηθούν σημαντικά
», κατέληξε ο Γκρουέφκσι.

Comment (1)

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΡΕ ΜΠΑΣΤΑΡΔΕΕΕΕ
ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΟΥ
ΑΚΟΥ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΓΑΜΙΟΛΗΣ ΡΕ ΜΙΛΟΥΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ??
ΦΩΤΙΑ ΡΕ ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ

Δημοσίευση σχολίου