Η ελληνική τραγωδία: Καταρρέει το ΧΑΑ και συμπαρασύρει και τις ξένες αγορές

Category:


Η αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου και η περαιτέρω καθυστέρηση της έγκρισης της έκτης δόση - πρακτικά η ματαίωση καταβολής της, παρά την αιμορραγία που έχουν προκαλέσει τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης στους Έλληνες πολίτες - δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες στην επενδυτική κοινότητα, αφού πρακτικά δυστυχώς "κλειδώνει" την πτώχευση.

Η συνεδρίαση στο ΧΑΑ ξεκίνησε με βαρύτατες απώλειες και ευθυγραμμισμένη με το έντονα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές (ο DAX υποχωρεί κατά 3%). Γρήγορα όμως οι πιέσεις, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, εντάθηκαν με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να καταγράφει απώλειες 5,5% και να βρίσκεται κάτω από τις 740 μονάδες. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από 30 δισ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος χάνει 8,6% και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE ASE 20, χάνει 6,5% και κάνει πράξη κάτω από τις 300 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών χαρακτηρίζεται υψηλή αφού στα πρώτα 45 λεπτά ο τζίρος ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ και ο όγκος τα 12 εκατ. τεμάχια. Σημειώνεται πως πρόκειται για καθαρό τζίρο, ήτοι δεν έχουν γίνει πακέτα.

Βαρύτατες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς καταγράφουν απώλειες άνω του 10%, ενώ οριακά κάτω από 10% υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Οι αποτιμήσεις πλέον των μετοχών είναι αποκαρδιωτικές. Η ΕΤΕ βρίσκεται στα 2,2 δισ. ευρώ και η αποτίμηση της Τράπεζας Κύπρου έχει πέσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Συνολικά έξι τίτλοι έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Όμως και εκτός τραπεζικού κλάδου η εικόνα είναι αντίστοιχη.  Ο ΟΠΑΠ χάνει 9% με την αποτίμησή του να είναι οριακά πάνω από 2 δισ. ευρώ. Η Bank of America σχολίαζε σήμερα σε έκθεσή της την αξία του Οργανισμού η οποία όμως όπως ανέφερε επισκιάζεται από το ελληνικό πρόβλημα και τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Κάπου 4,50% είναι κάτω ο Γ.Δ. αυτή την στιγμή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου