Με κείμενο της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ η "πρεμιέρα" των πανελληνίων

Category:

Κείμενο της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ το οποίο αναφερόταν στην Τέχνη και ζητούσε από τους εξεταζόμενους των πανελλαδικών εξετάσεων να αναλύσουν το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες, είναι το θέμα της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από μαθητές που εξήλθαν από τα εξεταστικά κέντρα.


Ενδεικτικά αναφέρουμε απόσπασμα του κειμένου που δόθηκε, στο οποίο αναφέρεται:

"Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα τού νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στον συνάνθρωπο...".

Οι εξεταστές ζήτησαν περίληψη του κειμένου που βαθμολογείται με 25 μονάδες και ανάπτυξη 500- 600 λέξεων που βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα θέματα δόθηκαν εγκαίρως στην πλειοψηφία των εξεταστικών κέντρων. Σε όσα εξεταστικά κέντρα υπήρξε καθυστέρηση, αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν πολλές σελίδες που έπρεπε να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους υποψήφιους. Έτσι, στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, απαιτήθηκε λίγο περισσότερος χρόνος, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α') θα αρχίσουν την Τρίτη, 22 Μαΐου.

Εντός δύο ημερών το ολοκληρωμένο πρόγραμμα

Η υπουργός Παιδείας, Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου, η οποία επισκέφτηκε το Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων, διαβεβαίωσε εκ νέου πως "το υπουργείο είναι έτοιμο".

Επανέλαβε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια ολόκληρη επιχείρηση που επιστρατεύει ένα μεγάλο μηχανισμό, ο οποίος, όπως είπε, λειτουργεί.

Ερωτηθείσα σχετικά, διευκρίνισε ότι εντός των επόμενων δύο ημερών θα ανακοινωθούν οι τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των εξετάσεων λόγω των βουλευτικών εκλογών. Υπογράμμισε, πάντως, ότι το πρόγραμμα είναι τέτοιο που δεν θα προκαλέσει αναστάτωση στα παιδιά.

Δύο ημέρες νωρίτερα, σε συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, η κα Κιάου τόνισε, ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο από κάθε άποψη και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

"Τους διαβεβαιώνουμε ότι έχω συνεργαστεί επί δύο ημέρες με τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και θα ήθελα πραγματικά και εγώ να διαβεβαιώσω τους γονείς και μαθητές να είναι ήσυχοι", είπε.

Σημειώνεται, πως η ώρα έναρξης των εξετάσεων είναι στις 8:30 το πρωί και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8 το πρωί.


Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου