Σε δύο χρόνια, χάθηκαν από τις τσέπες μας 49 δισ. ευρώ!!!

Category:

Δημοσιονομικά μέτρα ύψους 49 δισ. ευρώ έχουν ληφθεί την διετία 2010 – 2012, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην επιτροπή ελέγχου εκτέλεσης προϋπολογισμού του Κράτους, χωρίς μάλιστα στο ποσό να περιλαμβάνεται το νέο πακέτο των 11,5 δις. ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «αποκλίσεις» στο σκέλος των ...
εσόδων του τρέχοντος προϋπολογισμού σημείωσε πως «προσδοκούμε το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις μας. Αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει αποδεκτό από τους εταίρους μας χωρίς νέα μέτρα» ενώ είπε ότι η ύφεση για το 2012 θα είναι μεταξύ 6 και 7%.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι «οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών ανέρχονται σε 49 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2012 την περίοδο 2010-2012, στο 22,6% του ΑΕΠ σύμφωνα με στοιχεία των εταίρων μας» διευκρινίζοντας ότι στο ποσό δεν προσμετρούνται τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ύψους 11,5 δισ. ευρω.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για «ελπιδοφόρα μηνύματα» που δείχνουν ότι η χώρα επανέρχεται στα δημοσιονομικά πλαίσια. Πιο αναλυτικά σημείωσε ότι «Το μήνα Αύγουστο είχαμε πλεόνασμα στον κρατικό προυπολογισμό 850 εκατομμύρια ευρώ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 17,5%.

Το μήνα Αύγουστο μειώθηκαν και οι αποκλείσεις στο σκέλος των εσόδων. Ωστόσο στο σκέλος τω εσόδων θα έχουμε αποκλείσεις σε ότι αφορά την εκτέλεση του προυπολογισμού». Επισήμανε πως «το πρώτο εξάμηνο είχαμε πλεόνασμα 640 εκατομμυρίων ευρώ σε εξαγωγές.

Βεβαίως είμαστε σε χαμηλά επίπεδα. Το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο οκτάμηνο του 2012 είναι 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 6 δισ. ευρώ που είχαμε τον προηγούμενο χρόνο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Στο σκέλος των δαπανών θα κινηθούμε όπως προβλέπαμε τον Μάρτιο. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η βελτίωση των δαπανών τους δύο τελευταίους μήνες έχει γίνει χωρίς διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα».

Δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους πρώτους 8 μήνες του 2012 αν και πρόσθεσε πως «παραμένουν ανησυχίες στο σκέλος των εσόδων».

http://dailynews24.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου