Στην τελική ευθεία για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου

Category:

Eνα βήμα πριν από το πολυπόθητο πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη βρίσκεται πλέον η υπόθεση της ανάπλασης του φαληρικού όρμου. Τις ημέρες αυτές, παραδίδονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος όλες οι προμελέτες και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τα τεύχη....


δημοπράτησης, προκειμένου να προκηρυχθεί ένας ή περισσότεροι διαγωνισμοί για την υλοποίηση του μεγάλου έργου.

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την προετοιμασία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου και τώρα μένει να φανεί αν το έργο θα προλάβει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Το ενθαρρυντικό, πάντως, είναι ότι μέχρι στιγμής όλα βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος – πιθανότατα χάριν της εμπλοκής του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου – με στόχο τη μεταμόρφωση έως το 2015 ενός σημαντικού τμήματος του παραλιακού μετώπου της Αθήνας.

Για χρόνια απαξιωμένη, η ζώνη του φαληρικού όρμου έχει πλέον μια σαφή προοπτική. Μια πραγματική μεταμόρφωση με ορίζοντα το 2015, που θα την κατοχυρώσει στη συνείδηση της πρωτεύουσας ως ένα νέο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας. Η παρέμβαση κινείται στη βάση πέντε προτεραιοτήτων:

Στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και στη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου συνολικής έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων.
Στην αρμονική και λειτουργική ένταξη συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης που θα βελτιώσουν καθοριστικά τις κυκλοφοριακές συνδέσεις και θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχεια της πόλης μέχρι τη θάλασσα.
Στην αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.
Στη λειτουργική και αισθητική σύνδεση της παραλιακής ζώνης του Παλαιού Φαλήρου με το πάρκο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, την Καστέλλα και τον Πειραιά.
Στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του πάρκου.
Οι προμελέτες, που θα εξειδικεύσουν το όραμα του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για την περιοχή, ανατέθηκαν, τέλη 2011, με χορηγία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου, σε πλήθος μελετητικών γραφείων και μεμονωμένων ειδικών (με συντονίστρια την αρχιτέκτονα Ηβη Νανοπούλου, από το Γραφείο Παπαγιάννη).

Τις επόμενες ημέρες, οι προμελέτες αυτές πρόκειται να παραδοθούν στο υπ. Περιβάλλοντος, ενώ θα ακολουθήσουν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού. Αν επιτευχθεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (στα ΠΕΠ Αττικής), τότε όλα θα είναι έτοιμα για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου. Πρόθεση της πολιτείας είναι ο διαγωνισμός να γίνει μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει ανάδοχος μέχρι τα μέσα του 2013 και τα έργα να ξεκινήσουν σε ένα έτος από σήμερα.

Τεχνικές δυσκολίες

Το δυσκολότερο τεχνικά κομμάτι του έργου, αυτό που θα χρειαστεί τον περισσότερο χρόνο υλοποίησης είναι η «μετακίνηση» της Λ. Ποσειδώνος προς τη θάλασσα και η μερική υπογειοποίησή της, με στόχο την κατεδάφιση της σημερινής γέφυρας που «κόβει» την οπτική επαφή με τη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελετητική ωριμότητα του έργου και η άμεση σύνδεση της ανάπλασης με τα έργα του Ιδρύματος Νιάρχου στον παλαιό ιππόδρομο έχουν έως σήμερα περισώσει το master plan του Ρέντσο Πιάνο από τις προθέσεις επίδοξων στελεχών του Δημοσίου (για την κατασκευή μαρίνας κρουαζιερόπλοιων κ.ά.).

Αλλωστε, το project θα κατασκευαστεί μεν ως δημόσιο έργο, αλλά θα λειτουργήσει με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, αφού θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Την εικόνα θα συμπληρώσει το τρίτο κομμάτι της περιοχής, η έκταση του Tae Kwon Do, με τη μετατροπή του σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, έργο παραχώρησης που προωθεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και βρίσκεται στη β΄ φάση διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί και το 2015 δεν θα εγκαινιαστούν «ορφανές» η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου