Πάνος Vs ΥΠΟΙΚ: "440 εκ. τα "ισοδύναμα" αλλά δεν θα παραδώσουμε και τα κλειδιά της χώρας"!

Category:

Ύπουλο παιχνίδι παίζεται από την τρόϊκα και κάποιους "yesman" της τρόϊκα στο ΥΠΟΙΚ σε βάρος της εθνικής ασφάλειας, με σαφή τελικό στόχο απ'ότι φαίνεται, την απονεύρωση, τον ευνουχισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε σε επίπεδο ηθικού, είτε σε επίπεδο απομείωσης επιχειρησιακών δυνατοτήτων.


Και η ευθύνη βαραίνει, βέβαια και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά γιατί εδώ δεν είναι ζήτημα απλώς οικονομικής εξαθλίωσης κοινωνικών ομάδων, είναι ζήτημα κινδύνου εθνικής εξαθλίωσης λόγω αδυναμίας υπεράσπισης του εθνικού εδάφους.

Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα: Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κλήθηκε να παρουσιάσει μια σειρά περικοπών μέσα στο πακέτο των 11,5 δισ. (το ΥΠΟΙΚ επαίρεται ότι παρουσίασε 18 δισ. περικοπές στην τρόϊκα για να επιλέξει αυτή τα ... καλύτερα) που πρέπει να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα κάνει, για να υπάρξει θετική έκθεση των ελεγκτών της τρόϊκα και σε δεύτερο χρόνο εκταμίευση των 35 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι ξένοι δανειστές.

Το υπουργείο παρουσίασε μια σειρά περικοπών στο πνεύμα της προεκλογικής δέσμευσης του Α.Σαμαρά, ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων (Ζάππειο, πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου) και παρουσίασε τα λεγόμενα "ισοδύναμα μέτρα".

Τα οποία αναλύονται, βάσει εγγράφου του ΥΠΟΙΚ που έχουμε στην κατοχή μας, ως εξής (οι περικοπές αφορούν τα έτη 2013-2014): 104 εκατ. ευρώ από το ΕΜΠΑΕ που πρόκειται να εκτελεστεί, 336 εκατ. ευρώ από συμβάσεις που ήδη έχουν υπογραφεί, αλλά δύναται η ελληνική πλευρά να περικόψει χωρίς να καταβάλει ρήτρες και ένα ποσό από λειτουργικά έξοδα με την οριστική απόσυρση οπλικών συστημάτων. Αφορά συστήματα που ελάχιστα έχουν να προσφέρουν στην αμυντική προσπάθεια, πλέον, λόγω έλευσης νεότερων ή τεχνολογικής αποδρομής (άρματα Μ60, Μ48Α5, αεροσκάφη Α-7Ε κλπ) καθώς και αριθμού στρατοπέδων.

Να σημειώσουμε το πιο ουσιαστικό: Τα 335 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εκτέλεση συμβάσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ και το ποσοστό είναι τεράστιο: Μειώνουν εγγεγραμμένη δαπάνη στον Προϋπολογισμό κατά 14% σε ήδη εν εκτελέσει συμβάσεις και αυτό γίνεται για πρώτη φορά και με χειρουργικό τρόπο για να θιγεί στο ελάχιστο δυνατό η επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ.

Βέβαια, εμείς αμφιβάλουμε αν υπάρξει καν ΕΜΠΑΕ, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία και ελπίζουμε να διαψευστούμε.


Εν πάση περιπτώσει με τις ανά χείρας (νέες...) περικοπές οι Αρχηγοί των Επιτελείων διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι "Αυτά είναι δεν και πάει άλλο αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις. Με αυτά φτάνουμε σε μειώσεις δαπανών που ξεπερνούν το 50% στα τρία τελευταία χρόνια. Αν θέλετε να κόψουμε κι άλλες δαπάνες, θα το κάνουμε. Αλλά η χώρα θα παίζει την τύχη της στα ζάρια καθημερινά"...

Η απάντηση του υπουργού ήταν "Σας ευχαριστώ και εκτιμώ την ειλικρίνειά σας και την προσπάθειά σας. Εγώ δεν παραδίδω τα κλειδιά της χώρας και αυτή δεν είναι μόνο η προσωπική μου θέση είναι και η βασική οδηγία του πρωθυπουργού για την εθνική άμυνα. Η πρόταση είναι ρεαλιστική, ανταποκρίνεται στην ανάγκη να παρουσιάσουμε επιπλέον μειώσεις δαπανών που να ικανοποιούν τον ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά μέσω των ισοδύναμων μέτρων που επεξεργαστήκατε ικανοποιείτε και την ανάγκη να μην περικοπούν επιπλέον οι αποδοχές του προσωπικού".

Το πακέτο πήγε στο ΥΠΟΙΚ όπου οι μανδαρίνοι, βασικά υπάλληλοι της τρόϊκα, άρχισαν την γκρίνια ότι"Δεν κόψατε αρκετά, έπρεπε να κόψετε κι άλλα, θα αναγκαστούμε να μειώσουμε τις αποδοχές του προσωπικού, όχι κατά 12%, αλλά κατά 6-7%".

Η απάντηση του υπουργού στο ΥΠΟΙΚ ήταν: "Κόψαμε αυτά που έπρεπε να κόψουμε για να μην μειωθούν οι αποδοχές των στελεχών ή να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές μειώσεις και ταυτοχρόνως να μπορούμε να πολεμήσουμε αν χρειαστεί. Από εκεί και πέρα η ευθύνη βαραίνει και εσάς. Μιλάμε για την ασφάλεια της χώρας, όχι μόνο για τώρα, αλλά και σε δέκα χρόνια από τώρα".

Μάλιστα ο Π.Παναγιωτόπουλος παρά το γεγονός ότι έχει καλή συνεργασία και "χημεία" με τον ΥΠΟΙΚ Γ.Στουρνάρα, μεταξύ σοβαρού και αστείου ακούστηκε να λέει: "Εγώ είμαι δεξιός πατριώτης και τα βλέπω έτσι. Εσύ είσαι οικονομολογος που έχει θητεύσει και ως τραπεζίτης, προέρχεσαι από τον σοσιαλιστικό χώρο και τα βλέπεις αλλιώς. Πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό της πατρίδας. Δεν είναι όλα αριθμοί. Υπάρχουν και οι άνθρωποι και πάνω απ'όλα υπάρχει η ανάγκη της εθνικής άμυνας. Βλέπεις τι γίνεται γύρω μας".

Ακριβώς εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα και οι απορίες στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ:"Πως είναι δυνατόν κάποιοι να επιμένουν στο ΥΠΟΙΚ να μείνουμε χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις; Ποιοι βρίσκονται από πίσω τους και που στοχεύουν" διερωτάτο ανώτατος αξιωματικός της Αεροπορίας. "Δεν θέλουν α είμαστε σε κατάσταση υπεράσπισης του πλούτου της χώρας; Γιατί εκεί βλέπω ότι πάει το πράγμα" κατέληξε θέτοντας το κεφαλαιώδες ζήτημα της υπονόμευσης της εθνικής ασφάλειας και της δυνατότητας υπεράσπισης του πλούτου της χώρας από την τρόϊκα και τους εγχώριους συνεργάτες της.

Σε ότι αφορά τις περίφημες "μετακυλίσεις" των δαπανών που αφορούν προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αυτές θα ήταν άκρως επιβαρυντικές: Μετακύλιση, σημαίνει επαχθή επιτόκια. Ήδη με τις μετακυλίσεις που έχουν ξεκινήσει από το 2005 έχουν φτάσει σε ύψος μέχρι και 30% υψηλότερα κάποια συμβόλαια, αφού τα επιτόκια "ξυρίζουν" λόγω και της δεδομένης επισφάλειας του πελάτη, δηλαδή της Ελλάδας. Και βέβαια μετακύλιση δεν σημαίνει περικοπή. Άλλωστε το χρονικό σημαίο ορόσημο είναι το 2020. Κανέναν δεν θα δεχόταν να μεταφερθούν οι πληρωμές του μετά το 2020.


Από εκεί και πέρα το θέμα των ισοδύναμων έχει φτάσει μέχρι τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά ο οποίος θα αποφασίσει για την τελική λύση...



http://www.defencenet.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου