Βρετανική εφημερίδα Times: «Η Ακρόπολη καταρρέει προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί»

Category:

H βρετανική εφημερίδα «The Times» υπό τον τίτλο «οι Έλληνες προειδοποιούν ότι η Ακρόπολη καταρρέει» αναφέρει σήμερα, μέσω της ιστοσελίδας της, ότι η Ακρόπολη των Αθηνών είναι υπό διάλυση και πως θα χρειαστεί αρκετή και σκληρή δουλειά, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να «σώσουν» την κατάσταση στο μνημείο.

Αφορμή για το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν οι δηλώσεις που έκανε χθες, Τετάρτη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δ. Σβολόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι πτώσεις βράχων και οι αστάθειες σε περιοχές της νότιας πλευράς της Ακρόπολης, «αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης ειδικών πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα».

Έτσι, οι «The Times» αναφέρουν τώρα ότι «ο τεράστιος βράχος πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η Ακρόπολη, στην περιοχή με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Αθήνα αρχίζει να καταρρέει».

Η αλήθεια είναι ότι όπως ανακοίνωσε ο κ. Σβολόπουλος, ένα τμήμα βράχου ικανών διαστάσεων έπεσε σε περιοχή που περνούσε κόσμος από τη νότια κλιτύ προς την είσοδο της Ακρόπολης, δηλαδή την κλιμακωτή δίοδο κοντά στο φυλάκιο.

Αμέσως έγινε αυτοψία από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και διαπιστώθηκε ότι όλη αυτή η περιοχή, δηλαδή το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, τα προβλήματα έχουν προκληθεί κυρίως από τα νερά της βροχής, τα οποία δεν είχαν σωστές απορροές, σε έναν βαθμό και από την αποχέτευση του παλιού Μουσείου της Ακρόπολης και αφορούν δύο κυρίως περιοχές: Το μη σταθερό σχιστολιθικό πρανές στη νοτιοδυτική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης και τον βράχο θεμελίωσης του οθωμανικού τειχίσματος, που δημιουργεί αστάθεια σε τμήμα του τείχους, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης.

Πάντως, εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ωρίμανσης μελετών και διαδικασιών για επέμβαση και στα τείχη και στα βραχώδη πρανή και σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη, κάποια από τα έργα αυτά, ήδη, αντιμετωπίζονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όπως το ζήτημα του τείχους ανάμεσα στην 6η και στην 7η αντηρίδα στα νότια της Ακρόπολης.


πηγη

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου