Διπλή επίσκεψη Α.Τσίπρα στη Μόσχα μέσα σε ένα μήνα - Τι λέει το Κρεμλίνο για τις συμφωνίες που θα υπογραφούν

Category:

Δύο φορές μέσα σε ένα μήνα θα επισκεφθεί τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Από το Κρεμλίνο επιβεβαιώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την ερχόμενη Τετάρτη, στις 8 Απριλίου, όπου αναμένεται να τεθεί και όλη η ατζέντα των ελληνορωσικών σχέσεων με φλέγον το ζήτημα της οικονομίας αλλά και θα γίνει κανονικά, εκτός απροόπτου, η αρχικώς προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τους εορτασμούς για την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου.
 
Αν όντως επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας για τις οποίες άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μιλήσει για περίοδο «άνοιξης». Από την Τετάρτη πάντως θα φανεί ποια θα είναι η έμπρακτη στήριξη της Ρωσίας, ειδικά στο θέμα το οικονομικό δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα να υποκύψει στους εκβιασμούς των μνημονιακών μέτρων για να ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.
 
Τα πρώτα δείγματα έχουν ήδη διαφανεί με την άρση του εμπάργκο στα ελληνικά προιόντα από τη Ρωσία. Αρκεί όμως αυτό ή είναι το μόνο που αναμένει η ελληνική πλευρά από το ταξίδι του Α. Τσίπρα στη Μόσχα; Προφανώς και όχι. Εκτιμάται πως θα τεθεί το θέμα ενός δανείου από τη Ρωσία, όπως επίσης και η στήριξη μέσω άλλων ζητημάτων, όπως της ενέργειας και του τουρισμού. 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Tass", απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, είπε ότι από το Κρεμλίνο απεστάλη στον Έλληνα πρωθυπουργό «ισχύουσα πρόσκληση» και κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία διευθέτησης της ημερομηνίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο ηγετών.
 
«Όταν γίνεται συντονισμός των προγραμμάτων, αδιαμφισβήτητα τότε λαμβάνονται υπ’ όψη οι επιθυμίες των προσκεκλημένων. Εκφράστηκε η επιθυμία, (επιλέχθηκαν) βολικές ημερομηνίες, γι’ αυτό και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα γίνουν στις 8 Απριλίου», ανέφερε ο Ντ. Πεσκόφ.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου διευκρίνισε ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 8 Μαίου «θα είναι μια επίσκεψη εργασίας με τον Β. Πούτιν, ενώ στις 9 Μαΐου το τελετουργικό είναι αφιερωμένο στην Ημέρα της Νίκης. «Πρόκειται για διαφορετικές εκδηλώσεις», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Β. Πούτιν, καθιστώντας σαφές ότι επιθυμία της Μόσχας θα ήταν να ανταποκριθεί ο πρωθυπουργός και στις δύο υπάρχουσες προσκλήσεις.
 
Χθες το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι κατά τη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Τσίπρα την 8η Απριλίου «σχεδιάζεται η συζήτηση ευρείας γκάμας ζητημάτων συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον εμπορικό-οικονομικό και τον επενδυτικό καθώς και τον ανθρωπιστικό-πολιτιστικό τομέα αλλά και επίκαιρων διεθνών προβλημάτων» και αμέσως μετά «έχει προγραμματιστεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών».
 
Σχολιάζοντας την προετοιμασία του εορτασμού της 9ης Μαΐου και το ζήτημα της άρνησης πολλών ξένων ηγετών να παρευρεθούν σε αυτόν, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα χαρεί να υποδεχθεί όλους, «όσοι επιθυμήσουν να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά της μνήμης της Νίκης και την κατανόηση της σημασίας μιας κοινής απόκρουσης των προκλήσεων και απειλών για ολόκληρη την ανθρωπότητα».
 
Πρόσθεσε πάντως πως «παρόλα αυτά πρωτίστως πρόκειται για μια γιορτή για εμάς, είναι μια δική μας εορτή, γιατί είμαστε οι νικητές. Είναι μια γιορτή για τους βετεράνους μας, οι οποίοι νίκησαν εκείνον τον πόλεμο». Στα τέλη του μήνα, όπως είπε ο κ. Πεσκόφ, θα ξεκαθαρίσει ποιοι ξένοι ηγέτες θα παραστούν τελικά στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα της Νίκης» στην Κόκκινη Πλατεία.
 
Κοινώς ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντι μας.
 



Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου