Πάμε για πρωτοφανή αποχή

Category:

Πρωτοφανής αποχής καταγράφεται στα εκλογικά κέντρα της επικράτειας μέχρι τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 14 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών το ποσοστό της αποχής ίσως να ξεπεράσει και το 50% έναντι του 40% που καταγράφηκε στον πρώτο γύρο...
 
...Οι ψηφοφόροι φαίνεται να επιλέγουν να απολαύσουν το Κυριακάτικο πρωινό τους, με σύμμαχο τον καλό καιρό, μακριά από τα εκλογικά κέντρα της επικράτειας. Η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες δεν αποκλείεται πάντως να παρουσιάσει αύξηση τις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς στις τοπικές κοινωνίες η ψήφος έχει πάντοτε περισσότερο «προσωπικά» κριτήρια.  


Η επαναληπτική αναμέτρηση για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, σε ολόκληρη τη χώρα πάντως διεξάγεται κανονικά.


Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαφορές από τον πρώτο γύρο αλλά και οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι ώστε να προμηνύουν «μάχη» ψήφο με ψήφο, εξ’ ου και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα προσέλκυσης και συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, έως την ύστατη στιγμή και παράλληλα σε ένα «άνοιγμα» προς τους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων. Στόχος όλων να μειωθεί δραστικά η αποχή που άγγιξε το 40% στον πρώτο γύρο. 

Τα πιο μεγάλα «ντέρμπι» αναμένεται να δοθούν στην Περιφέρεια Αττικής μεταξύ του Γιάννη Σγουρού που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 24,13% και του Βασίλη Κικίλια με 20,59%. 

Κρίσιμη και  η εκλογή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και σε αυτήν της Πελοποννήσου. 
Σε επίπεδο  Δήμων πέραν του Δήμου Αθηναίων μεγάλες «μάχες» θα δοθούν στο  Δήμο Θεσσαλονίκης, στον Πειραιά και στο Βόλο.  

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ 
Προσερχόμενοι στις κάλπες οι εκλογείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 07:00 το πρωί και θα λήξει στις 19:00 το βράδυ.  
Οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα επιδεικνύοντας την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο. Το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί και κάθε εκλογέας έχει έναν ειδικό εκλογικό αριθμό, τον οποίο δεν χρειάζεται πάντως να θυμάται, καθώς είναι καταγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. 

Ο κάθε εκλογέας λαμβάνει δύο φακέλους, έναν για τις δημοτικές και έναν για τις περιφερειακές εκλογές, καθώς και τα αντίστοιχα ψηφοδέλτια. Κατά σειρά ψηφίζουμε πρώτα για την εκλογή των δημοτικών αρχών και κατόπιν για την εκλογή των Περιφερειαρχών. Προσοχή χρειάζεται στο να «ρίξουμε» την ψήφο μας στις αντίστοιχες κάλπες. 

Στην επαναληπτική ψηφοφορία ΔΕΝ χρειάζεται να σημειώσουμε  σταυρό προτίμησης υπέρ κάποιου υποψηφίου. Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν αυτό συμβεί εκ παραδρομής το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς οι σταυροί δεν λαμβάνονται υπόψη.

Όσον αφορά  στο ποιοι έχουν δικαίωμα να ΜΗΝ  ψηφίσουν, η νομοθεσία προβλέπει  πως από την υποχρέωση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται:

- Οι κάτοικοι του εξωτερικού,

- όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους,

- όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν,

- οι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, με την προϋπόθεση όμως ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας καλύπτουν σοβαρή υπηρεσιακή ανάγκη

και τέλος 

- οι εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας, οι ναυτικοί και οι κρατούμενοι. 
Δικαίωμα ψήφου  στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο Δήμου ή Κοινότητας των περιφερειακών ενοτήτων και δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα. 

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου