Πολεμική σύρραξη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας - Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες (βίντεο)

Category:

Περίπου 200 οβίδες εναντίον νησιού της Ν. Κορέας εκτόξευσε την Τρίτη (23/11) η Β. Κορέα, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της οποίας ανταπέδωσαν τα πυρά. Από την ανταλλαγή πυρών έχασαν τη ζωή τους δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες, ενώ ο πρόεδρος της Ν. Κορέας έχει μεταφερθεί σε υπόγειο καταφύγιo. Σεούλ και Πιονγιάνγκ εκτός από πυρά, εξαπολύουν μεταξύ τους και κατηγορίες, ως προς το ποια από τις δύο Κορέες εξαπέλυσε πρώτη επίθεση...




...Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας τηςΝοτίου Κορέας, οι νεκροί στρατιώτες είναι δύο, ενώ από το βορειοκορεατικό βομβδαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι 17 στρατιώτες και τρεις πολίτες. 
Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και τυλιχτεί στιος φλόγες.
"Σπίτια και βουνά γίνονται στάχτη και οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Η ορατότητα είναι περιορισμένη από τον πυκνό καπνό" αναφέρει ένας κάτοικος του νησιού, συμπληρώνοντας πως όλοι είναι φοβισμένοι μέχρι θανάτου. 
Όπως εξάλλου υπογράμμισε το υπουργείο, πρόκειται για μία σκόπιμη και σχεδιασμένη επίθεση, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της ανακωχής μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκυποστηρίζει ότι η Νότια Κορέαεπιτέθηκε πρώτη.
Η Νότια Κορέα ανακοίωσε ότι πραγματοποιούσε συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της δυτικής ακτής, όταν η Βόρεια Κορέαάρχισε να βάλλει εναντίον της με δεκάδες οβίδες, όμως επισήμανε, πως τα νοτιοκορεατικά πυρά κατά τα γυμνάσια δεν ήταν προς την κατεύθυνση του βορρά.
"Πραγματοποιούσαμε συνήθεις στρατιωτικές ασκήσεις και οι δοκιμαστικές βολές μας στόχευαν προς δυσμάς, όχι προς βορράν", δήλωσε Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος. 
"Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά", δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, ενώ ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί. 
Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, υπάρχουν υποψίες ότι τα πυρά συνδέονται με στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε η χώρα στην Κίτρινη θάλασσα. 

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου