Ανατροπές, υψηλή αποχή και μήνυμα συναίνεσης

Category:

Οι ανατροπές στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που άλλαξαν χέρια και "πέρασαν" στους κ. κ. Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερα, αλλά και του Πειραιά, που "πέρασε" στον υποστηριχθέντα από την ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο, η μεγάλη νίκη του
Γιάννη Σγουρού στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, καθώς και οι 8 περιφέρειες που κερδήθηκαν από τους υποψηφίους που στήριξε το ΠΑΣΟΚ έναντι 5 που κερδήθηκαν από τους υποψηφίους που στήριξε η ΝΔ, είναι τα βασικά συμπεράσματα από το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Ωστόσο, η αποχή παρέμεινε εκ νέου σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από το 50%, που σημαίνει πως ένας στους δύο πολίτες "γύρισε την πλάτη" στην εκλογική διαδικασία και αυτό, προβληματίζει εντόνως όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς όλοι συνομολογούν ότι δείχνει την κλιμακούμενη αποστροφη της κοινωνίας προς την πολιτική των κομμάτων.

    Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα (ώρα 00:30) - τα οποία δύσκολα θα ανατραπούν- το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 8 από τις 13 Περιφέρειες, ενώ η ΝΔ τις άλλες πέντε Περιφέρειες.

    Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με τον Αρ. Γιαννακίδη, της Αττικής με το Γιάννη Σγουρό, του Βορείου Αιγαίου με το Νάσο Γιακαλή, της Δυτικής Ελλάδας με τον Απ. Κατσιφάρα,της Κρήτης με το Σταύρο Αρναουτάκη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) του Νοτίου Αιγαίου με το Γιαννη Μαχαιρίδη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) της Πελοποννήσου με τον Πέτρο Τατούλη (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ) και της Στερεάς Ελλάδος με τον Κλέαρχο Περγαντά.

    Η ΝΔ κερδίζει τη Δυτική Μακεδονίαμε το Γ. Δακή, την Ήπειρο με τον Αλ. Καχριμάνη (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ), τη Θεσσαλία με τον Κ. Αγοραστό, των Ιονίων Νήσων με το Σπ. Σπύρου (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ) και της Κεντρικής Μακεδονίας με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Οι 6 από τους εκλεγέντες περιφερειάρχες είναι σήμερα και μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2011 Νομάρχες, οπότε θα αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα: Πρόκειται για τους κ. κ. Γιάννη Σγουρό, Γιώργο Δακή, Αλέξανδρο Καχριμάνη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, Γιάννη Μαχαιρίδη και Κλέαρχο Περγαντά.

   

    «Η σημερινή νίκη του συνδυασμού "Αττική, με έργο πάμε μπροστά" είναι πάνω από όλα νίκη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νίκη των πολιτών της Αττικής, όλης της Αττικής, αυτών που μας ψήφισαν και αυτών, που ψήφισαν στον πρώτο και δεύτερο γύρο άλλους συνδυασμούς. Η ευθύνη μας απέναντί τους είναι μεγάλη και μπορώ να πω μεγαλύτερη απέναντι σ΄αυτούς, που δεν μας προτίμησαν», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, από το κτίριο της Νομαρχίας.

    «Φίλες και φίλοι από απόψε οι πολίτες της Αθήνας κρατούν τις τύχες της πόλης στα χέρια τους. Τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα». Με αυτά τα λόγια ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος, που από νωρίς το βράδυ, είχε συρρεύσει στο εκλογικό του κέντρο, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Καλή επιτυχία και δύναμη να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο, που τον περιμένει, ευχήθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, στον νέο, Γιώργο Καμίνη.

    Ιστορική χαρακτήρισε τη νίκη του συνδυασμού του στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης και είπε ότι ανήκει σε όλη την πόλη γιατί δεν εκκολάφθηκε σε κομματικούς διαδρόμους, αλλά χτίστηκε από όλους. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά ποτέ δεν ήμουν περισσότερο αισιόδοξος» τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Γκιουλέκας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στο Δήμο Θεσσαλονίκης οριακό και ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων.

    «Ο σοφός λαός μας δικαίωσε. Σήμερα η Μακεδονία μίλησε, η Μακεδονία ψήφισε, περιφερειάρχη όλων των Μακεδόνων», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που εκλέγεται περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

    Να λάβει το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες κάλεσε τον Π. Ψωμιάδη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Μάρκος Μπόλαρης και σημείωσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες για την ανάπτυξη της περιφέρειας».

    Επιδίωξή πρωταρχική θα είναι να διευρύνουμε την δημοτική πλειοψηφία, δήλωσε ο κ. Βασ. Μιχαλολιάκος, που εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Γιάννη Μίχα να τον επισκεφτεί για να τον συγχαρεί και να τον διαβεβαιώσει ότι "μαζί θα πολεμήσουμε".

    Από την πλευρά του, ο κ. Μίχας έκανε λόγο για "δήμαρχος μειοψηφία", σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν αμφισβητεί ουδόλως τη νίκη του κ. Μιχαλολιάκου». Πρέπει όμως να προβληματίσει όλους μας και κυρίως εμάς τους Πειραιώτες που περισσότερο από κάθε άλλη πόλη έχουμε ανάγκη την ενότητα των δυνάμεών μας» τόνισε ο κ. Μίχας.

    «Σήμερα νίκησαν οι πολίτες, όλοι οι πολίτες. Σήμερα νίκησε ο Καλλικράτης. Σήμερα νίκησε το καινούργιο, η ελπίδα, το όραμα που η Νέα Πελοπόννησος φέρνει μαζί της. Η υπέρβαση που εδώ και καιρό είχανε κάνει οι πολίτες, αποτυπώθηκε σήμερα στην μεγάλη μας νίκη», ανέφερε Πέτρος Τατούλης, που εκλέγεται Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου