Συνομιλίες για το Κυπριακό

Category:

Χωριστές συναντήσεις είχε χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.    Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν από τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν να υπάρξει "ενθαρρυντικό βήμα" στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

    Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία, ευελπιστώντας ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα επιδείξουν "ρεαλισμό και θα προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις", όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματική πηγή.

    Πρωταρχικός στόχος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των συνεργατών του είναι η επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στο περιουσιακό ζήτημα και η καταγραφή των όσων έχουν συμφωνηθεί σε άλλα κεφάλαια. Επίσης, θα γίνει ένα είδος προγραμματισμού για τα ζητήματα που απομένουν προς συζήτηση.

    Από πλευράς ΟΗΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ετοιμαστεί "γεφυρωτικές ιδέες", αλλά θα επανατονισθεί ότι η διαδικασία είναι "κυπριακής ιδιοκτησίας".

    Παρουσία των δυο ηγετών, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναμένεται να διαβάσει γραπτή δήλωση στην οποία θα έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου