Όταν η ελληνική διπλωματία σηκώνει ανάστημα

Category:

Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην πραγματικά ευχάριστη θέση να γράψω θετικά σχόλια για το υπουργείο Εξωτερικών. Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι δεν γνωρίζω σε ποιον να τα πιστώσω, από την στιγμή που το εν λόγω υπουργείο έχει πολυσυλλεκτική χροιά! Και εννοώ, ότι οι πολιτικοί του προϊστάμενοι δεν έχουν ιδεολογική ταύτιση μεταξύ τους, δεν είναι βέβαιο μάλιστα και αν αλληλοσυμπαθούνται.
Πέρα όμως από.....


αυτό, πρέπει να σημειωθούν δύο γεγονότα που δείχνουν ότι στο εν λόγω υπουργείο δεν ασχολούνται μόνον με τις μεταθέσεις διπλωματών και υπαλλήλων (πολλά, πάρα πολλά τα αρνητικά σχόλια επ’ αυτού από διπλωμάτες, αλλά πρέπει να ομολογηθεί ότι πρόκειται για κατάσταση που έχει γίνει θεσμός!).
Κατ’ αρχάς, εντυπωσίασε η διαρρεύσασα έκθεση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Εντμόν Παναρίτι, που αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα τούς έτριξε τα δόντια. Ο αλβανικός Τύπος γράφει -με ερωτηματικό- ότι επίκειται «Συμβιβασμός με την Ελλάδα, λόγω φόβου αντιποίνων από αυτήν»!
Και θεωρεί ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να επικυρωθεί από τους Αλβανούς η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, όχι διότι θα πείραζε τους πολιτικούς της Αλβανίας να τραβήξουν τα άκρα με σκοπό να αποκομίσουν επικοινωνιακά οφέλη στο εσωτερικό και να πουλήσουν και εξυπηρέτηση στην Τουρκία, αλλά (όπως σχολιάζει το defence-poion) λόγω φόβου για τα δυνητικά ελληνικά αντίποινα.
Ως γνωστόν, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, είχε ακυρώσει «για τεχνικούς λόγους» τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μετά από διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών. Τη νομική εξέταση της συμφωνίας είχε προκαλέσει προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο ορθός χειρισμός του θέματος όμως από την πλευρά των Ελλήνων διπλωματών, φαίνεται ότι θα αποδώσει.
Όπως αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Εντμόν Παναρίτι, προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής, ο συμβιβασμός αποκαλείται ως «αναγκαστικό μέτρο» διαφορετικά η χώρα θα αντιμετωπίσει πιθανότατα ελληνικά αντίποινα σε θέματα που άπτονται ζωτικών συμφερόντων της γειτονικής μας χώρας.
Καταγράφεται λοιπόν ξεκάθαρα, ότι η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί εκ νέου κάποια συμφωνία θεωρώντας το προφανώς κοροϊδία, αν και οι Αλβανοί αναφέρουν ως λόγο της άρνησης ότι θα επηρεάζονταν οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα.
Υπάρχει όμως και το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα μπλόκαρε άμεσα τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υπό ένταξη χώρας στην Ε.Ε.
Εκτός αυτού, υπάρχει και μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ως προς το θέμα της Χάλκης. Η απαίτηση της Άγκυρας να λάβει ανταλλάγματα από την Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης (που θα είναι συμβολική κίνηση αφού δεν υπάρχουν πια Έλληνες μαθητές για να λειτουργήσει) βρήκε επί τέλους απάντηση. Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Τσιάρας από την Κωνσταντινούπολη, στην ουσία «άδειασε» τον κ. Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος διέτεινε πως η Άγκυρα θα ανοίξει τη Θεολογική Σχολή με αντάλλαγμα το κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα:
«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αίτημα το οποίο προβλήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δε συνιστά ζήτημα αμοιβαιότητας όπως κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται», ανέφερε ο υφυπουργός και εξήγησε πως «πολύ απλά θα μπορούσε κανείς να το δει και να το εντοπίσει σε δύο άξονες:
» Στην, αν θέλετε, από όλους εκφρασμένη προσπάθεια καταγραφής και σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά ακόμη περισσότερο σε ένα ζήτημα που αφορά στην τουρκική πλευρά, και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αν κανείς δει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από αυτούς τους δύο άξονες, είναι εύκολο να φτάσει στην απάντηση. Δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας.»
Πάντα τέτοια, αλλά θα «μας φάνε οι απορίες», πρώτον μέχρι πού θα φθάσει αυτή η ορθή αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και δεύτερον ποιον ή ποιους πρέπει να πιστώσουμε.

Ο Μακεδών


http://www.voria.gr/

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου