Πήγαν να καθαρίσουν το Έβερεστ και βρήκαν 5 πτώματα!

Category:


Πέντε πτώματα ορειβατών και 2,5 τόνους σκουπιδιών ανακάλυψε μια ομάδα Νεπαλέζων που πραγματοποίησε το δύσκολο έργο του καθαρισμού του Έβερεστ.




Οι 20 Νεπαλέζοι, όλοι τους μέλη της ορεσίβιας φυλής των Σέρπα, ξεκίνησαν τον Απρίλιο την αποστολή στη λεγόμενη «ζώνη του θανάτου», για να μαζέψουν τα απορρίμματα που άφησαν πίσω τους οι διάφορες αποστολές, σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων, εκεί όπου η συγκέντρωση οξυγόνου είναι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι στο επίπεδο της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Τσάκρα Κάρκι η ομάδα του βρήκε πέντε πτώματα, μεταξύ αυτών και του Αμερικανού Σκοτ Φίσερ, οδηγού μιας αποστολής που σκοτώθηκε στις 10 Μαΐου 1996, μία από τις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας του αλπινισμού στο Έβερεστ κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 8 άνθρωποι.


Η ομάδα ανέκτησε ακόμη τα πτώματα δύο ορειβατών του Ελβετού Τζιάνι Γκολτζ, που σκοτώθηκε το 2008 και του Ρώσου Σεργκέι Ντουγκανόφ, που σκοτώθηκε φέτος.


Σημειώνεται ότι από το 1953 περίπου 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Έβερεστ. Πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν από το βουνό, συνήθως όμως όσοι σκοτώνονταν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 8.000 μέτρων, παραμένουν εκεί.


Προτεραιότητα όμως των Σέρπα ήταν να καθαρίσουν τη ζώνη του Έβερεστ ή όπως αλλιώς το αποκαλούν… του πιο ψηλού σκουπιδοτενεκέ του κόσμου!


Ήδη μάλιστα από τα 6.000 μέτρα, οι Σέρπα κατάφεραν να μαζέψουν σημαντικές ποσότητες σκουπιδιών αν και παραμένει άγνωστο πόσα σκουπίδια από ορειβατικές αποστολές παραμένουν στο Έβερεστ.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου