Kρίση στα βενζινάδικα ?

Category:


Μέχρι τώρα, στα πρατήρια ...αναστέναζαν οι οδηγοί, έχοντας να φορτώσουν τα ρεζερβουάρ τους με την ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη, με μέση τιμή πάνω από τα 1,50 ευρώ και με χρεώσεις ακόμη και στα 1,80 ευρώ σε βενζινάδικα στα νησιά.






Εδώ και μερικούς μήνες, όμως, αναστενάζουν λόγω κρίσης και οι βενζινάδες, καθώς η εκτόξευση της τιμής της βενζίνης, κυρίως λόγω της συνεχούς αύξησης των φόρων στα καύσιμα, έχει φέρει σημαντική πτώση στην ζήτηση πετρελαιοειδών.


Αποτέλεσμα, περί τα 300 με 350 πρατήρια, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) να παραμένουν κλειστά καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τις εταιρείες για να παραλάβουν καύσιμα και να εφοδιάσουν τους πελάτες τους.


Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, από τον Μάρτιο και μετά η κατανάλωση πετρελαιοειδών έχει υποχωρήσει κατά 20% με 25%, ενώ σε αρκετά προϊόντα, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης , η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη.


Εξαιτίας της κατάστασης αυτής υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή περί τα 300 - 350 πρατήρια σε όλη τη χώρα που είναι κλειστά, γιατί δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με συνέπεια οι εταιρίες να αρνούνται να τους προμηθεύσουν με προϊόντα.


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος κ. Σωτήρης Χριστογιάννης, στο πλαίσιο συνάντησης με τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε ως καυτό το πρόβλημα για τον κλάδο και απέδωσε από την αύξηση των 41 λεπτών στην τιμή αντλίας κατά τους τελευταίους μήνες, τα 35 λεπτά στους φόρους.


Ο ίδιος μίλησε για ντόμινο επιπτώσεων, αφού και οι εταιρίες εμπορίας είναι υποχρεωμένες να προκαταβάλλουν τους αυξημένους φόρους, και έτσι χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια κίνησης.



Το σίγουρο είναι ότι στην αρχή αυτού του ντόμινο βρισκόμαστε εμείς οι απλοί καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουμε την βενζίνη 60% και πάνω ακριβότερα μέσα σε λίγους μήνες...

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου