Εθνική... πρόκληση κόντρα σε Μέσι, Μαραντόνα!

Category:

Η μεγάλη ώρα έφτασε! Στις 9.30 το βράδυ (ΝΕΤ) στο Πολοκβέιν της Ν. Αφρικής η εθνική ομάδα της Ελλάδας θα σταθεί απέναντι σε μία από της μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της: αντιμετωπίζει για την 3η και τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Μουντιάλ την Αργεντινή του Μαραντόνα (ή... του Μέσι, αν προτιμάτε) με στόχο, αρχικά, να μη χάσει. Κι από κει και πέρα, βλέπουμε...
Η αποστολή, ασφαλώς, πολύ δύσκολη, απέναντι σε μια ομάδα που έχει δείξει μέχρις στιγμής ότι είναι ίσως η πιο ποιοτική της διοργάνωσης. Μια ομάδα, βέβαια, που -έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση και εκτός απίθανου απροόπτου και την πρώτη θέση- θα παίξει με πολλές αλλαγές. Ωστόσο, είναι πανθομολογούμενο ότι η Αργεντινή δεν έχει βασικούς κι αναπληρωματικούς, αφού διαθέτει δύο σχεδόν ισάξιες ενδεκάδες. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μαραντόμα, στην ενδεκάδα θα ξεκινήσει και ο Μέσι (θα παίξει έστω και για ένα ημίχρονο).
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τι κάνουμε εμείς. Οι διεθνείς δηλώνουν αποφασισμένοι για όλα. Κι από εκεί και πέρα... ό,τι ήθελε προκύψει! Εξάλλου, δεν εξαρτώνται τα πάντα από ματς, μια και στο βάθος του μυαλού των παικτών και του Ρεχάγκελ θα είναι και το άλλο παιχνίδι που γίνεται την ίδια ώρα, ανάμεσα στη Νιγηρία και την Κορέα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ξεκινώντας από τις προθέσεις του Ότο Ρεχάγκελ για το σχήμα που θα παρουσιάσει. Όλα δείχνουν ότι θ’ ακολουθήσει «συνταγή Νιγηρίας», πιθανότατα μάλιστα και ενδεκάδα Νιγηρίας. Προβλήματα δεν υπάρχουν, οπότε πιθανότατα η ελληνική ομάδα στο παιχνίδι της Τρίτης -που μπορεί να αποδειχτεί ιστορικό- η ελληνική ομάδα αναμένεται να παραταχθεί με τους: Τζόρβα, Βύντρα, Τοροσίδη, Παπασταθόπουλο, Παπαδόπουλο, Κυργιάκο, Κατσουράνη, Τζιόλη, Καραγκούνη, Γκέκα, Σαλπιγγίδη,

Τα σενάρια

Αν δεν υπήρχε κάτω από τα δοκάρια της Νιγηρίας αυτός ο... απίθανος Ενγεάμα (ο άνθρωπος που σταμάτησε πέντ’ έξι φορές τους Αργεντινούς κι άλλες τόσες εμάς) τώρα θα είχαμε να αναλύσουμε πολύ λιγότερα σενάρια πρόκρισης...
Σίγουρα, μες τη χαρά της πρώτης νίκης σε Μουντιάλ οι διεθνείς δεν συνειδητοποίησαν αμέσως πόσο τεράστια διαφορά θα έκανε ένα ακόμη γκολ. Αργότερα, όταν το συνειδητοποίησαν, μάλλον θ’ άρχισαν να τραβούν τα μαλλιά τους για τις πολλές και μεγάλες ευκαιρίες που έχασαν για να κάνουν το 2-1 έστω 3-1.

Ένα μόλις γκολ, που όμως μπορεί να κάνει και τη διαφορά. Καθότι αυτό που θα μετρήσει πάνω απ’ όλα σε περίπτωση ισοβαθμίας, όπως το έχει καθορίσει η ΦΙΦΑ, είναι η συνολική διαφορά τερμάτων, με υπερισχύουσα την καλύτερη επίθεση. Κι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει συντελεστή 2-3, ενώ η Ν. Κορέα 3-4. Ίδια διαφορά τερμάτων, δηλαδή, με τους Κορεάτες ωστόσο να έχουν πετύχει ένα γκολ παραπάνω.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει το εξής: θέλουμε οπωσδήποτε νίκη της Νιγηρίας την Τρίτη και παράλληλα να μη χάσουμε εμείς από την Αργεντινή. Στην περίπτωση αυτή περνάμε ως δεύτεροι από τον όμιλο, με τους Αργεντινούς βέβαια (που έχουν ήδη προκριθεί) πρώτους. Αντίθετα, σε περίπτωση που χάσουμε από την παρέα του Μέσι, δεν έχουμε καμία τύχη. Ακόμα και στην περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας (αν νικήσει η Νιγηρία, δηλαδή), μένουμε έξω.
Και το εκπληκτικό είναι ότι, στο απευκταίο αυτό σενάριο, θα περάσουν οι Νιγηριανοί! Αν, βέβαια, το δικό ματς ματς λήξει 2-2 και το άλλο 0-0, τότε θα έχουμε καλύτερη επίθεση από τους Κορεάτες και θα περάσουμε εμείς.
Εντάξει, σενάρια είναι αυτά, ίσως δεν θα πρέπει να μην τα συζητάμε καν. Απλώς το βράδυ της Τρίτης (21.30) θα κάτσουμε με τα ουζάκια και τις μπυρίτσες μας, θ’ απολαύσουμε το ματς και ό,τι ήθελε προκύψει. Με την Αργεντινή, εξάλλου, παίζουμε, ίσως δηλαδή με την καλύτερη ομάδα του κόσμου. Η οποία ναι μεν έχει ήδη προκριθεί και ο Μαραντόνα σίγουρα θα κάνει πολλές αλλαγές, εντούτοις δεν μπορείς να πεις ότι αυτή η ομάδα έχει βασικούς κι αναπληρωματικούς. Το μόνο που μπορείς να πεις είναι αυτό που είπε κι ο Καραγκούνης: «Το ματς με την Αργεντινή μου θυμίζει εκείνο με τη Γαλλία στο Euro της Πορτογαλίας. Όλοι έλεγαν ότι μια χαρά είμαστε εδώ που φτάσαμε. Όλοι, εκτός από εμάς, τους παίκτες. Πήγαμε, λοιπόν, και κερδίσαμε!».

Ρεχάγκελ: Το παιχνίδι της ζωής μας!

Μία γενναία μάχη και… ό,τι ήθελε προκύψει ζητεί από τους παίκτες του ο Ότο Ρεχάγκελ στον αγώνα της Τρίτης, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας

«Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε από αυτό το παιχνίδι. Μόνο να κερδίσουμε. Θα πρέπει να αποφύγουμε τα ατομικά λάθη. Δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε στους δύο πρώτους αγώνες. Ελπίζω οι ποδοσφαιριστές μου να βγάλουν στο γήπεδο το πάθος και την αγωνιστικότητα, που φάνηκε και στον τρόπο που πανηγύρισαν τα γκολ με τη Νιγηρία. Το παιχνίδι είναι ακόμη στο 0-0. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα μας παρουσιαστούν. Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα και τίποτε άλλο. Θα προσπαθήσουμε να αντεπεξέλθουνε σωματικά και ψυχικά. Ελπίζω να κοιτάξουμε στα μάτια τον αντίπαλο. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να έχουμε ενθουσιασμό», τόνισε.

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός δεν έδειξε να φοβάται τους σούπερ σταρ των αντιπάλων. «Ο Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, αλλά όλη η ομάδα έχει εξαιρετικούς παίκτες, παγκόσμιας κλάσης. Στην Αργεντινή και τη Βραζιλία οι ποδοσφαιριστές κρέμονται από τα δέντρα. Ξέρουμε πως θα χρησιμοποιηθούν ο Μιλίτο και ο Αγκουέρο. Θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε ομαδικά βγάζοντας το 110% των δυνατοτήτων μας στον αγωνιστικό χώρο. Θα πρέπει να κάνουν οι παίκτες μου το παιχνίδι της ζωής τους. Δεν πρόκειται να αποκαλύψω πώς θα προσπαθήσουμε να τους περιορίσουμε».

Ερωτηθείς για τα αγωνιστικά του πλάνα απάντησε πως «… θα ανακοινώσω την ενδεκάδα στους παίκτες τρεις ώρες πριν το παιχνίδι. Έχω πει πως όλοι οι παίκτες θα μπορούσαν να παίξουν και δεν έχει σημασία ποιοι θα παίξουν τελικά», ενώ όταν ρωτήθηκε για πιθανές ομοιότητες του αγώνα της Τρίτης με το παιχνίδι κόντρα στην Πορτογαλία στο EURO 2004 τόνισε: «Θέλω να μιλήσω μόνο για το ματς που έχουμε μπροστά μας. Οι αγώνες δεν συγκρίνονται μεταξύ τους. Μας ενδιαφέρει μόνο το ματς με την Αργεντινή και σε αυτό έχουμε εστιάσει την προσοχή μας».

Κατσουράνης: «Όλοι μαζί»

Ο Κώστας Κατσουράνης, που τη Δευτέρα έκλεισε 31 χρόνια ζωής, δήλωσε με την πλευρά του: «Εστιάζουμε στο πώς παίζει όλη η ομάδα και όχι μόνο στον Μέσι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά την Αργεντινή. Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί παίκτες. Δεν θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους αντιπάλους να βρουν κενούς χώρους και πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, να βοηθά ο ένας τον άλλο. Έτσι λειτουργούν οι ομάδες. Στο ποδόσφαιρο βέβαια παίζει ρόλο και η τύχη», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν το ματς της Τρίτης είναι το πιο δύσκολο της καριέρας του, απάντησε: «Ο καθένας βιώνει διαφορετικές καταστάσεις. Σίγουρα θα προσπαθήσουμε να δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο. Δεν θέλω να μιλώ για πιθανότητες και να δίνω προγνωστικά. Δεν εξαρτάται μόνο από μας, αλλά και από τον αντίπαλο, που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι στα προκριματικά».

Όσο για το τι επιφυλάσσει η επόμενη μέρα στην Εθνική, είπε: «Το σίγουρο είναι πως θα ταξιδέψουμε προς το Ντέρμπαν, που είναι η βάση μας. Είτε προκριθούμε στους ‘16’ είτε δεν τα καταφέρουμε».

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου