7 Ιατρικοί μύθοι !

Category:

Δείτε τους μύθους !!!


Όλοι έχουμε ακούσει κάποιες από τις παρακάτω ιατρικές συμβουλές. Αλλά πόση αλήθεια κρύβεται μέσα τους? Οι γιατροί Rachel Vreeman και Aaron Caroll εξετάζουν την ισχύ των 7 ποιο συνηθισμένων από αυτές τις συμβουλές που ακούγονται από στόμα σε στόμα...


                                                     1. Η ανάγνωση σε χαμηλό φωτισμό καταστρέφει την όραση.



Η ανάγνωση σε χαμηλό φωτισμό μπορεί να κάνει τα μάτια σας να πονέσουν αλλά δεν καταστρέφει την όραση όπως ευρέως διαδίδεται, καθώς δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2002 στο British Medical Journal, πρότεινε ότι η καταπόνηση των οφθαλμών μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία βασισμένη κυρίως στο γεγονός ότι τους τελευταίους αιώνες η μυωπία έχει αυξηθεί στον πληθυσμό. Οστόσο, ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, δεν βασιζόμαστε πλέον σε κεριά και λάμπες πετρελαίου για να διαβάσουμε και επομένως η αύξηση της μυωπίας δεν μπορεί αν αποδοθεί σε αυτόν τον λόγο.




2. Όταν ξυρίζουμε τις τρίχες, αυτές μεγαλώνουν γρηγορότερα και πιο σκούρες.

Οι υποστηρικτές αυτού του μύθου προτείνουν κερί για την αφαίρεση των τριχών. Ωστόσο, από το 1928, διάφορες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το ξύρισμα δεν έχει καμιά επίδραση στο πάχος της τρίχας ή στο ρυθμό που μεγαλώνει. Γιατί λοιπόν τα αποτριχωμένα με κερί πόδια έχουν καλύτερη υφή από τα ξυρισμένα μια βδομάδα μετά? Επειδή οι τρίχες που μεγαλώνουν στα ξυρισμένα πόδια δεν διαθέτουν την λεπτή άκρη που κανονικά διαθέτει η τρίχα δίνοντας αυτήν την αίσθηση της τραχιάς υφής.



3. Να πίνετε 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα.

Η ιατρική αυτή συμβουλή οφείλει την καταγωγή της σε μια σύσταση που έγινε το 1945 όταν το Εθνικό συμβούλιο ερευνών των ΗΠΑ κατέληξε στο ότι η κατάλληλη ποσότητα πρόσληψης νερού στους ενήλικες είναι 2.5 λίτρα την ημέρα (περίπου 8 ποτήρια). Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν ότι παίρνουμε αρκετή ποσότητα υγρών πίνοντας χυμούς, γάλα, ζεστά ροφήματα αλλά και μέσω της πιο στερεής τροφής. Έτσι δεν είναι απαραίτητο να πίνουμε τόσο νερό επιπλέον. Στην πραγματικότητα η πρόσληψη πολύ μεγάλης ποσότητας νερού, προκαλεί αραίωση των ηλεκτρολυτών του αίματος και τελικά οδηγεί στο θάνατο.


4. Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας.

Στο βιβλίο του, Mind-Myths: Exploring Popular Assumptions About the Mind and Brain, ο επιστήμονας νευρολογίας Barry Beyerstein διατύπωσε την καταγωγή αυτού του μύθου και τα στοιχεία που συνηγορούν εναντίον του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες λειτουργίες εντοπίζονται τοπογραφικά σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου για να τις φέρουμε εις πέρας. Το μέγεθος της περιοχής που θα απαιτηθεί είναι ανάλογο του είδους της λειτουργίας που επιτελεί. Ωστόσο λεπτομερείς ανατομικές μελέτες χαρτογράφισης του εγκεφάλου έχουν αποτύχει να προσδιορίσουν αυτό το "μη λειτουργικό" 90%.


5. Τα κινητά τηλέφωνα παρεμβάλλονται με τον ιατρικό εξοπλισμό.

Τον Ιούνιο του 1994, ένα δημοσιογραφικό άρθρο στο Health Facilities Management παρέθετε πάνω από 100 αναφορές περιστατικών όπου κινητά τηλέφωνα παρεμβλήθησαν με ιατρικές συσκευές. Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις από αρχικές μελέτες ότι η παρεμβολή μπορούσε να συμβεί σε απόσταση μικρότερη του 1 μέτρου αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει εξαλείψει αυτόν τον περιορισμό. Μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings κατέληξε στο ότι δεν υπήρξαν παρεμβολές με ιατρικές συσκευές σε 300 τεστ που έγιναν σε 75 διαφορετικά δωμάτια θεραπείας.

6. Τα μαλλιά και τα νύχια μεγαλώνουν μετά θάνατον.

Μην πιστεύετε ότι βλέπετε στο CSI. Οι τρίχες και τα νύχια δεν μεγαλώνουν μετά τον θάνατο του ατόμου. Υπάρχει ωστόσο μια βιολογική βάση σε αυτόν τον μύθο όπως υποστηρίζει ο ανθρωπολόγος William Maples. Μετά θάνατον, το δέρμα γύρω από τις τρίχες και τα νύχια αφυδατώνεται και υποχωρεί δίνοντας την εντύπωση ότι αυξάνονται σε μέγεθος.






7. Η κατανάλωση γαλοπούλας φέρνει υπνηλία.

Στην Αμερική είναι διαδεδομένος αυτός ο μύθος. Η αλήθεια είναι ότι το κρέας της γαλοπούλας διαθέτει ένα χημικό που λέγεται τρυπτοφάνη. Αυτή είναι ένα βασικό αμινοξύ που σχετίζεται με την δημιουργία σεροτονίνης, ενός βασικού νευρο-διαβιβαστή, που ρυθμίζει τον ύπνο και την διάθεση του ατόμου. Όμως και το κοτόπουλο και το βοδινό κρέας έχουν παρόμοια επίπεδα τρυπτοφάνης ( 0,31 γρ. ανά 100 γρ. κρέατος ) ενώ τροφές όπως το τυρί περιέχει περισσότερη τρυπτοφάνη από την γαλοπούλα. Αυτό που στην πραγματικότητα σας φέρνει υπνηλία μετά το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι η γαλοπούλα αλλά το αλκοόλ και οι βαρετές συζητήσεις με τους συγγενείς.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου