Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα βάτραχο, μια κότα, ένα ποντίκι κι έναν άνθρωπο;
Όχι τόσο μεγάλη, όσο μάλλον νομίζετε, σύμφωνα με την ανάλυση του γονιδιώματος του πρώτου αμφίβιου, ενός αφρικανικού βατράχου, που πέτυχε μια διεθνής επιστημονική ομάδα 48 ερευνητών, η οποία διαπίστωσε ότι ουσιαστικά ο άνθρωπος και ο βάτραχος είναι…ξαδέλφια...
...Ο βάτραχος (Xenopus tropicalis), ο οποίος ζει στην υποσαχάρεια Αφρική, έρχεται να προστεθεί έτσι σε μιαολοένα και πιο μακρά αλυσίδα πάνω από 175 οργανισμών, των οποίων έχει αποκωδικοποιηθεί πλέον το γονιδίωμα.
Το πιο εκπληκτικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πόσο συγγενικός εμφανίζεται ο γενετικός κώδικας του βατράχου με αυτούς του ανθρώπου, του ποντικιού και της κότας. Μεγάλα τμήματα του DNA σε πολλά χρωμοσώματα του βατράχου έχουν τα γονίδιά τους διευθετημένα με την ίδια ακριβώς σειρά όπως των άλλων θηλαστικών.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature», διαπίστωσε ότι μεγάλες γενετικές αλληλουχίες (η διάταξη των γονιδίων) έχουν αλλάξει ελάχιστα σε σχέση με πριν από 360 εκατ. χρόνια, όταν υπολογίζεται ότι έζησε ο τελευταίος κοινός πρόγονος των αμφίβιων, των πουλιών και των θηλαστικών.
Η ανάγνωση του γονιδιώματος του βατράχου αναμένεται να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ανθρωπίνων ασθενειών, επειδή διαπιστώθηκε ότι τα γονίδια του βατράχου είναι σε ποσοστό 80% περίπου κοινά με τα ανθρώπινα γονίδια που σχετίζονται με διάφορες ασθένειες.
Comments (0)
Δημοσίευση σχολίου