Ο Ολυμπιακός (δεν) ανήκει στους Έλληνες

Category:


Τα τελευταία 5 χρόνια ο Ολυμπιακός έχει κάνει 43 μεταγραφές εκ των οποίων μόνο οι 8 είναι Έλληνες. Τις τελευταίες δύο σεζόν δεν έχει αποκτήσει ούτε έναν ποδοσφαιριστή από την χώρα μας. Τυχαίο σίγουρα δεν είναι κι αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά ο αριθμός θα μειώνεται συνεχώς. Το Sport24.gr θυμάται και αναλύει...


...Σίγουρα τα "μπαμ" (Ριέρα, Ρόμενταλ, Ιμπαγάσα), φέρνουν κόσμο στο αεροδρόμιο και στο γήπεδο, κάνουν την ομάδα πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, όμως τι γίνεται όταν στην βασική ενδεκάδα υπάρχουν με το ζόρι 3 "εγχώριοι" ποδοσφαιριστές;

Η απάντηση είναι πως υπάρχει ή έστω θα υπάρξει στο μέλλον πρόβλημα ταυτότητας καθώς όσο σπουδαίοι και να είναι οι παίκτες που έρχονται από μια ξένη χώρα, δεν ξέρουν τι σημαίνει ο Ολυμπιακός, τι συμβολίζει και τι ρόλο παίζει στην καθημερινότητα των φιλάθλων του.

Όσο ρατσιστικό κι αν ακούγεται (ξεκαθαρίζουμε πως με τον ρατσισμό έχουμε σχέση μίσους), δεν γίνεται να υπάρχει ομάδα που να μην έχει στην σύνθεσή της, παίκτες από την χώρα της και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την Ελλάδα.

Μπορεί η Ίντερ δίχως Ιταλό να κατέκτησε το τρεμπλ, μπορεί οι μισές αγγλικές ομάδες να πορεύονται χωρίς Άγγλους, όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Όταν κάποιος ποδοσφαιριστής πάρει μεταγραφή για παράδειγμα στην Ίντερ, στην Άρσεναλ, ή στην Τσέλσι, θα γνωρίζει το μέγεθος αυτών των κλαμπς. Όταν όμως έρθει στην μικρή Ελλάδα, θα ξέρει απλά τα βασικά, δηλαδή, "καλημέρα, Καλησπέρα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός". Άντε να πει και το "ποιηματάκι" που θα μάθει από την εκάστοτε διοίκηση λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση.

Αντίθετα, ένας Έλληνας και μόνο στο άκουσμα της είδησης πως ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται γι' αυτόν, θα πάρει τα πάνω του και θα περιμένει την στιγμή που θα πάρει την ευκαιρία να αγωνιστεί σ' έναν τόσο μεγάλο σύλλογο της χώρας του. Κι αυτό γιατί γνωρίζει το μέγεθος του Ολυμπιακού, την ιστορία του, την βαριά φανέλα και τον κόσμο που έχει δίπλα του.





Η ρίζα του κακού

Όλα αυτά φυσικά και τα ξέρουν στο μεγάλο Λιμάνι και η διοίκηση του Βαγγέλη Μαρινάκη κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γεμίσει το ρόστερ με ταλαντούχους Έλληνες παίκτες, έστω και σιγά σιγά. Δύο απ' αυτούς όπως σας είχαμε γράψει είναι οι Τάσος Παπάζογλου και Απόστολος Βέλλιος, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Η ρίζα του κακού με τους Έλληνες παίκτες είναι οι παράλογες απαιτήσεις των ομάδων που έχουν τα δικαιώματά τους και ζητούν χρήματα λες και θα πουλήσουν τον Μέσι. Στην περίπτωση του Παπάζογλου για παράδειγμα, η διοίκηση του Πανσερραϊκού προσπαθεί να βγάλει το μπάτζετ όλη της χρονιάς και κλείνει την πόρτα σ' έναν ταλαντούχο αμυντικό που φυσικά και μπορεί να παίξει στον Ολυμπιακό.

Οι Πειραιώτες φυσικά και θέλουν τους δύο ταλαντούχους Έλληνες, όμως δεν πρόκειται να σκορπίσουν τα χρήματα τους για να ικανοποιήσουν τις... ορέξεις των εκάστοτε παραγόντων. Άλλο πώληση, άλλο εκμετάλλευση...

Ακαδημίες χωρίς μέλλον


Φυσικά γι' αυτή την κατάσταση έχουν ευθύνη και οι πρώην παράγοντες και προπονητές του Ολυμπιακού καθώς έχουμε να δούμε παίκτη από τα σπλάχνα της ομάδας, από την εποχή του Δημήτρη Ελευθερόπουλου.

Τα ταλέντα στου Ρέντη πάντα ήταν και ακόμη είναι πολλά, όμως λόγω κακής διαχείρισης, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, λόγω συχνών αλλαγών στην τεχνική ηγεσία, αλλά και λόγω κακών νοοτροπιών των νέων, δεν τα έχουμε δει στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού.

Αυτή η φουρνιά είναι πράγματι γεμάτη ταλέντα και καλούς παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα (Φετφατζίδης, Κατσικογιάννης, Βαλεριάνος, Νικλητσιώτης, Ποτουρίδης κτλ), όμως οι περισσότεροι φοβούνται πως κι αυτοί θα "καούν".

Όταν μιλούν οι αριθμοί


Χάρη σ' όλα αυτά λοιπόν η ενδεκάδα του Ολυμπιακού θα έχει την επόμενη σεζόν μονάχα 3 Έλληνες. Πως όμως φτάσαμε ως εδώ; Δεν ήταν δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αποκτηθεί μονάχα 8 Έλληνες και 35 (!) ξένοι ποδοσφαιριστές. Παππάς, Τοροσίδης, Μήτρογλου, Άντζας, Σηφάκης, Γκαλίτσιος, Αβραάμ και Γιάννης Παπαδόπουλος είναι οι τυχεροί και να σκεφτεί κανείς πως μονάχα οι 5 απ' αυτούς βρίσκονται ακόμη στο ρόστερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά τις δύο τελευταίες σεζόν η ομάδα του Πειραιά δεν έχει ντύσει στα "ερυθρόλευκα", ούτε έναν "εγχώριο" παίκτη!

Αναλυτικά οι "ερυθρόλευκες" μεταγραφές από το 2006 μέχρι και σήμερα...
2006-07 Μπούτινα, Ντομί, Ζεβλάκοφ, Ουαντού,  Ζούλιο Σέζαρ, Μάρκο Νε, Μπόρχα / Παππάς Τοροσίδης: 7-2
2007-08 Λεονάρντο, Ραούλ Μπράβο, Αρτσούμπι, Μπελούτσι, Λεντέσμα, Σίσιτς, Γκαλέτι, Κοβάτσεβιτς, Νούνιες, Λούα Λούα / Μήτρογλου, Άντζας, Σηφάκης: 10-3
2008-2009 Κόβατς, Όσκαρ, Ντουντού, Λέτο, Ντιόγκο / Γκαλίτσιος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος: 5-3
2009-2010 Πάρντο, Μέλμπεργκ, Μαρέσκα, Ζαϊρί, Ντάρμπισιρ 5-0
2010-2011 Μέγκιερι, Μιραλάς, Μοδέστο, Ιμπαγάσα, Ρόμενταλ, Ριέρα, Χολέμπας, Επστάιν 8-0

Σύνολο: 35-8





www.sport24.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου