Να παίξει …τζόκερ όποιος βρει τι θα γίνει με τον ΦΠΑ!

Category:

Στα ... διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έχει φτάσει πια να συζητείται το αν και τι τελικά θα αποφασίσει η κυβέρνηση να πράξει, ως προς την αύξηση της φορολογίας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, υπηρεσίες, πετρέλαιο θέρμανσης κλπ).Ενώ στο εσωτερικό της χώρας η αγορά αναμένει με κομμένη την ανάσα εδώ και σχεδόν ένα μήνα σε ποιο σενάριο θα καταλήξει η κυβέρνηση, από τα τρία που εξετάζει ("διπλός" ΦΠΑ 23% για το 30% των αγαθών που φορολογούνται με 11%, αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% ή και εξομοίωση φόρου στο πετρέλαιο θέμανσης με του κίνησης), η αναποφασιστικότητα αυτή εξάγεται πλέον και στο εξωτερικό, δημιουργώντας ανασφάλεια και αβεβαιότητα δίνοντας την εικόνα στους ξένους που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα πως η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις στην πραγματική oικονομία, αλλά ούτε να προκαθορίσει τα μέτρα που η ίδια θα λάβει τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες ή μήνες!

Είναι ενδεικτικό ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ στο δίκτυο Reuters, δέχτηκε ειδική ερώτηση από τον  δημοσιογράφο J. Rogers για το αν θα αυξήσει η κυβέρνηση εκ νέου το ΦΠΑ.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λέγοντας πως " κάτι τέτοιο δεν ισχύει" και, απαντώντας σε νέα διευκρινιστική ερώτηση του εμβρόντητου δημοσιογράφου –που προφανώς άλλα είχε πληροφορηθεί πριν κάνει τη συνέντευξη- ο κ.Παπανδρέου τόνισε εμφατικά πως αποκλείει την αύξηση του ΦΠΑ και πως "αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων".

Η σχετική είδηση προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, αναβρασμό και στην Αθήνα, όπου όμως, απόντος και του υπουργού Οικονομικών στο Βερολίνο, η απάντηση των επιτελών του υπουργείου του ήταν πως "ο πρωθυπουργός εννοούσε απλώς ότι δεν θα γίνει μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, όχι όμως και πως δεν μπορεί να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ 11% κατά 1 ή 2 μονάδες σε 12-13%" –όπως έχει δηλώσει και επισήμως ότι εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Με την κυβέρνηση να καταφέρνει σχεδόν να διαψεύσει... τον εαυτό της για τις προθέσεις της, παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν πως δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα σοβαρό επενδυτικό πλάνο στη χώρα μας, είτε από Ελληνες, είτε από ξένους επενδυτές. Εξηγήσεις πάντως και επ’ αυτών των ζητημάτων αναμένεται να δώσει επισήμως ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου