Η κωμωδία της Ευελπίδων

Category:


Ο Κεντέρης και η Θάνου ήταν να δικαστούν χθες (Τετάρτη) για το περιβόητο τροχαίο με τη μηχανή που έπεσε σε λάδια παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δεν δικάστηκαν. Ούτε αυτήν την φορά. Την έκτη φορά. Μιλάμε για μια υπόθεση που συνέβη πριν από έξι και πλέον χρόνια, που αμαύρωσε...
...τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους οποίους ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός, που σύρρει, αν θέλετε, στα δικαστήρια δύο προσωπικότηες του ελληνικού αθλητισμού οι οποίες λογικά θα ήθελαν να δικαστούν για να καθαρίσει το όνομά τους - είναι μια υπόθεση την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί εδώ και έξι χρόνια να δικάσει!
Ο Κεντέρης και η Θάνου διώκονται για το περιβόητο δηλωθέν τροχαίο που τους εμπόδισε να παραστούν σε έλεγχο ντόπινγκ την παραμονή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά σύμφωνα με τις Αρχές ουδέποτε συνέβη και δηλώθηκε ψευδώς. Στην υπόθεση κατηγορούμενοι είναι και επτά γιατροί του ΚΑΤ που σύμφωνα με το κατηγορητήριο βεβαίωσαν ανύπαρκτους τραυματισμούς καθώς και ο προπονητής των δύο αθλητών τότε Χρήστος Τζέκος - αυτόν τον βαραίουν και κατηγορίες για αναβολικά. Τέλος πάντων, η ιστορία είναι γνωστή δεν χρειάζεται να την ξανασυζητάμε. Το ζήτημα εδώ είναι η αδυναμία της ελληνικής Δικαιοσύνης να πράξει αυτό που ορίζει η αποστολή της: να δικάσει τους κατηγορούμενους.
Χθες ήταν η έκτη φορά που η δίκη αναβλήθηκε. Ο λόγος ήταν η παρέλευση του ωραρίου. Ξανά! Διότι και την πέμπτη φορά, πέρυσι τον Νοέμβριο, η δίκη είχε πάλι αναβληθεί λόγω «παρέλευσης του ωραρίου». Τι διάολο; Τόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθεί στο πινάκιο του Τριμελούς Πλημελειοδικείου Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης νωρίς το πρωί; Γιατί την ορίζουν μεσημέρι με συνέπεια συνεχώς να αναβάλεται; Ενα απλό τροχαίο και το βάζουν το πρωί γιατί τη δύσκολη υπόθεση την βάζουν αργά;
Οσο περνάει ο καιρός - και έχει περάσει πολύς καιρός, έξι χρόνια και βάλε - όλο φαίνεται και πιο πολύ ότι ελάχιστοι, όλο και λιγότεροι, θέλουν πια να αγγίξουν αυτήν την υπόθεση. Να ξύσουν πληγές που άρχισαν πια να θεωρούνται παλιές. Να αναζητήσουν την αλήθεια σε μια ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όχι τόσο με τη βαρύτητα των εγκλημάτων του κατηγορητηρίου, αλλά με την ωμότητα και τον απροκάλυπτο τρόπο που ένα ολόκληρο σύστημα λειτούργησε για να συγκαλυφθεί μια συνηθισμένη υπόθεση αθλητών υπόπτων για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Γιατροί που ψευδόρκησαν, υπουργοί που συναίνεσαν παίζοντας και αυτοί τις λυπημένες γιατρίνες, κυβερνητικοί και αθλητικοί παράγοντες που επέβαλαν ομερτά σε δημόσια νοσοκομεία και λοιπές κρατικές αρχές, δημοσιογράφοι που έκλαιγαν γοερά και αποκάλυπταν ανύπαρκτες θεωρίες συνομωσίας: τόσοι πολλοί σε ένα γελοίο σόου για να υποστηριχθεί ότι ο Κεντέρης και η Θάνου έπεσαν σε λάδια με τη μηχανή τους.
Αυτήν την γελοιότητα, αυτήν την ύβρι απέναντι στη σοβαρότερη εθνικά στιγμή των τελευταίων δεκαετιών, η ελληνική Δικαιοσύνη δείχνει ανίκανη να καθαρίσει. Εκτός και αν δεν θέλει. Οπότε να μας το πουν να μην περιμένουμε την έβδομη αναβολή τον Ιανουάριο.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου