Το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης σταμάτησε τις διακομιδές νεφροπαθών

Category:

«Όμηροι» της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και τις ιδιωτικές κλινικές αιμοκάθαρσης για το ποιος έχει την ευθύνη μεταφοράς των ασθενών βρίσκονται εκατοντάδες νεφροπαθείς της πόλης.
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης αρνούνται από χθες να διακομίζουν  νεφροπαθείς  προς και από  τις ιδιωτικές κλινικές  προκειμένου εκείνοι να υποβληθούν  στην αναγκαία για τον οργανισμό τους διαδικασία της αιμοκάθαρσης, επικαλούμενοι ότι πρόκειται για  προγραμματισμένες και όχι επείγουσες διακομιδές. 

Το αποτέλεσμα είναι οι συγγενείς της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας χρονίως ασθενών να είναι αναγκασμένοι να «ναυλώνουν» προσωπικά οχήματα, από ταξί μέχρι  και ιδιωτικά ασθενοφόρα,  για να μεταφέρουν τους ανθρώπους τους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα αδυνατούν να κινηθούν, στα κέντρα και τις κλινικές για τη σωτήρια αιμοκάθαρση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όταν μία ιδιωτική κλινική έχει δικό της ασθενοφόρο υποχρεούται η ίδια με το δικό της όχημα να καλύπτει την ανάγκη διακομιδής των ασθενών της, και μάλιστα χωρίς είσπραξη κομίστρου».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «οι ιδιωτικές κλινικές όχι μόνο συνεχίζουν να μη χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα τους για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους αλλά καταφεύγουν στο ΕΚΑΒ καθημερινά προκειμένου να εξυπηρετήσουν πάγιες και διαρκείς διακομιδές των ασθενών τους». Το αποτέλεσμα κατά το σωματείο είναι αφενός ότι «αδυνατεί το ΕΚΑΒ να εκπληρώσει τον σκοπό του που είναι η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών», αφετέρου ότι «μετακυλίεται το κόστος μεταφοράς των νεφροπαθών από τις ιδιωτικές κλινικές στο Δημόσιο».

Κραυγή αγωνίας από τους νεφροπαθείς

Εγκλωβισμένοι στα διασταυρούμενα πυρά ΕΚΑΒ και ιδιωτικών κλινικών αιμοκάθαρσης οι νεφροπαθείς ζητούν την άμεση επίλυση του θέματος από τους αρμόδιους στο υπουργείο Υγείας. «Οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν να καταντήσουν περιπλανώμενα φαντάσματα ανεβαίνοντας έναν Γολγοθά ταλαιπωρίας και αναξιοπρέπειας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να οριοθετήσει με σαφή τρόπο την αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ σε ό,τι αφορά τους νεφροπαθείς και τη θεραπεία τους. Στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, εγκαλούν τους διασώστες του ΕΚΑΒ για «έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευαισθησίας »  αλλά και τα συνδικαλιστικά τους όργανα για «ιδιοτέλεια που απορρέει από τα συμφέροντα των συνδικαλιστικών συντεχνιών».

Εξάλλου, με αναφορά του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης,  ο Σύλλογος Νεφροπαθών της πόλης κατήγγειλε την άρνηση του ΕΚΑΒ να μεταφέρει τους ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης, σε ιδιωτικές κλινικές. Για το θέμα διετάχθη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττεται το αδίκημα της έκθεσης ανθρώπου σε κίνδυνο.

Μεγάλο φορτίο  οι μη επείγουσες διακομιδές


Oι μη επείγουσες διακομιδές, δηλαδή οι διακομιδές χρονίων περιστατικών που αφορούν κυρίως σε νεφροπαθείς και  καρκινοπαθείς, από και προς το νοσοκομείο,  στο πλαίσιο προγραμματισμένων ραντεβού, χαρακτηρίζονται ως ένα επιπρόσθετο «φορτίο» στο ασφυκτικό καθημερινό πρόγραμμα που καλείται να καλύψει το ούτως ή άλλως ελλειμματικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Εκτιμάται ότι το 35% των διακομιδών που πραγματοποιούν σήμερα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αφορούν σε χρόνια περιστατικά –πρόκειται για ποσοστό που βαίνει διαρκώς αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια και επηρεάζει την λειτουργία του ΕΚΑΒ, η οποία σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, αποσκοπεί στην παροχή άμεσης βοήθειας και επείγουσας φροντίδας  σε έκτακτες περιστάσεις. 

Πλέον ζητούμενο της νέας διοίκησης  του ΕΚΑΒ είναι –εκτός από την αυτονόητη κάλυψη των αναγκών των χρονίως ασθενών-  ο διαχωρισμός  των χρονίων από τα οξέα περιστατικά όπως επιτάσσει και ο νέος υγειονομικός χάρτης των περιστατικών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η σύσταση εντός του ΕΚΑΒ ειδικού τμήματος για τα χρόνια περιστατικά με ξεχωριστό τηλεφωνικό κέντρο για την καλύτερη δυνατή διαχείρισή τους.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου