Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαμοθράκη

Category:

Λαχτάρησαν χθες τα ξημερώματα οι κάτοικοι της Σαμοθράκης από τον ισχυρό σεισμό που χτύπησε το νησί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 5.00 το πρωί



ενώ το επίκεντρό της εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σαμοθράκης, σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια του νησιού, στην είσοδο του κόλπου Σάρου της Τουρκίας, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη, καθώς και σε αρκετά νησιά του βορείου Αιγαίου, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους που έντρομοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους. Ωστόσο, ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί.

«Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό, το επίκεντρο του οποίου εντοπίζεται στην προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας.

Είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα και έντονη δραστηριότητα, η οποία έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, ακόμη και της τάξεως των 7,1 Ρίχτερ. Τον Μάρτιο του 1975 είχε δώσει 6,6 Ρίχτερ» ανέφερε στην «Espresso» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Σε ό,τι αφορά τον σεισμό που σημειώθηκε επίσης χθες τα ξημερώματα στη Σερβία, με μέγεθος 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στοίχισε τη ζωή σε δύο άτομα, ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης ανέφερε ότι δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στη Σαμοθράκη.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου