Θα κτυπούσε και την Συρία ο Τ.Μπους, αλλά τον πρόλαβε το Ισραήλ !

Category:

Εξέταζε το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει και να καταστρέψει την πυρηνική εγκατάσταση της Συρίας αλλά τελικά το απέρριψε γιατί ... πρόλαβε το Ισραήλ αποκαλύπτει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά του...



...Την εγκατάσταση κατέστρεψε η ισραηλινή αεροπορία τον Σεπτέμβριο του 2007.

Στο βιβλίο του «Decision Points» το οποίο θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, ο Τζορτζ Μπους αναφέρει ότι όταν έφτασαν οι πληροφορίες για την ύποπτη εγκατάσταση επικοινώνησε με τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος του ζήτησε να επέμβει.

Ωστόσο, η ομάδα του Αμερικανού προέδρου και ο ίδιος απέρριψαν το βομβαρδισμό «μίας κυρίαρχης χώρας χωρίς προειδοποίηση και δημοσιοποιημένη δικαιολόγηση». Απέρριψαν ακόμα και την περίπτωση να επέμβει ομάδα κομάντο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέλαβε έκθεση της CIA που ανέφερε ότι η εγκατάσταση είχε με μεγάλη πιθανότητα έναν πυρηνικό αντιδραστήρα αλλά θεωρούσε λιγότερο πιθανό να έχει Συρία πυρηνικό πρόγραμμα.

Σε άλλη επικοινωνία ο Τζορτζ Μπους είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει μία επίθεση «εκτός αν οι υπηρεσίες πληροφοριών βγουν και υποστηρίξουν ότι είναι πρόγραμμα πυρηνικών όπλων».

Μετά την υπαναχώρηση των ΗΠΑ, το Ισραήλ εμφανίστηκε (φυσικά παρασκηνιακά) απογοητευμένο και ενοχλημένο επενέβη μονομερώς και κατέστρεψε την εγκατάσταση τον Σεπτέμβριο του 2007.

Πάντως ο Τζορτζ Μπους τονίζει ότι δεν έδωσε το πράσινο φως στο Ισραήλ ούτε και του ζήτησε ο Εχούντ Ολμέρτ. Κάπως έτσι θα γίνει και με το Ιράν...

defencenet.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου