Οι "Champions" της συνταγογράφησης

Category:

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει στο χέρι έχει τους πρωταθλητές στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Μόνο στο τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2010 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων κατέκλεβαν το Ίδρυμα, συνταγογραφώντας ακόμη και σκευάσματα άσχετα από την ειδικότητά τους...



...Στη λίστα των 200 γιατρών, με το κωδικό όνομα «Τhe Champions», περιλαμβάνονται παθολόγοι, γενικοί χειρουργοί, νευρολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, πλαστικοί χειρουργοί, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί που συνεργάζονται με το Ιδρυμα.

Εκτός αυτών, στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΙΚΑ, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα", έχουν μπει εκατοντάδες φαρμακοποιοί, οι οποίοι εκτελούσαν χιλιάδες συνταγές, πολλοί σε συνεργασία με τους συγκεκριμένους γιατρούς.



Πρωτιά για παθολόγους



Η πρώτη θέση στη λίστα των πρωταθλητών, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Ι. Σαριβουγιούκας, για τον Ιούνιο του 2010 ανήκε στους παθολόγους. Ακολουθούσαν οι χειρουργοί, οι νευρολόγοι και οι γενικοί γιατροί.

Οι παθολόγοι είχαν γράψει τον Απρίλιο το 28,6% του συνόλου των συνταγών, η αξία των οποίων φθάνει τα7,3 εκατομμύρια ευρώ. Το Μάιο είχαν συνταγογραφήσει το 26,1% (7,2 εκατομμύρια ευρώ) και τονΙούνιο το 26,9% (7,8 εκατομμύρια ευρώ). Οι τέσσερις στους δέκα «πρωταθλητές» συνταγογραφούσαν στην Αθήνα, 17,9% στην Κεντρική Μακεδονία, 5,3% στη Θεσσαλία, 5,1% στη Δυτική Ελλάδα, 4,6% στην Κρήτη και 1,2% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Φάρμακο να 'ναι και ό,τι να ναι...

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι πολλοί γιατροί έγραφαν άσχετα φάρμακα με την ειδικότητά τους και την πάθηση των ασθενών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Απρίλιο του 2010 γυναικολόγοι που συνεργάζονται με το ΙΚΑ έγραψαν 186 συνταγές φαρμάκων για το αναπνευστικό αξίας 3.407,95 ευρώ.

Για αναπνευστικά προβλήματα έγραψαν επίσης συνταγές οδοντίατροι (172 συνταγές, αξίας 4.240,56 ευρώ) και οφθαλμίατροι (41 συνταγές, αξίας 1.157,09 ευρώ). Τον ίδιο μήνα οδοντίατροι εμφανίζονται να δίνουν 1.476 συνταγές για καρδιαγγειακές παθήσεις αξίας 21.695,15 ευρώ. Για τα ίδια προβλήματα έγραψαν φάρμακα και οφθαλμίατροι (633 συνταγές αξίας 9.287,75 ευρώ).

To "deal" με τους φαρμακοποιούς

Στο κόλπο φαίνεται πως είχαν μπει και 200 φαρμακοποιοί, οι οποίοι είναι οι ίδιοι που εκτελούν κάθε μήνα τεράστιο αριθμό συνταγών. Πολλοί από αυτούς συνεργάζονται με τους «πρωταθλητές» της συνταγογράφησης. Είναι ενδεικτικό ότι συγκεκριμένο φαρμακείο εκτέλεσε τις περισσότερες συνταγές και τους τρεις μήνες του 2010 (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου