Μια απεργιακή... Μεγάλη εβδομάδα

Category:


Σειρά κινητοποιήσεων έχουν προγραμματίσει εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων την τρέχουσα εβδομάδα, αντιδρώντας στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τρόικας και τους όρους του μνημονίου.
Σήμερα ...

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν εξαγγείλει νέα στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11 το πρωί, έως τις 5 το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Την Τρίτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν Παναττική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ την Τετάρτη έχει κηρυχθεί γενική απεργία.
 
 
Από τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ώρες απεργίες, ενώ την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 του μηνός, η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία. 
 
24ωρες απεργίες έχουν εξαγγείλει για Τετάρτη 15, Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Δεκεμβρίου και οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς από τη Realnews για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, δηλώνει ότι «ανάμεσα στη χρεοκοπία και τις αντιδράσεις, επιλέγω τις δεύτερες». «Ανάμεσα στην επιλογή να δούμε εξοργισμένα πλήθη έξω από κλειστές τράπεζες και κλειστά δημόσια ταμεία, που θα σήμαινε χρεοκοπία της χώρας, και ανάμεσα σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που διεκδικούν ηπιότερες ρυθμίσεις για τον κλάδο που εκπροσωπούν ή εκφράζουν την αντίδρασή τους σε μια συγκεκριμένη κατάσταση, είναι σαφές ότι κανένας δεν θα επέλεγε το πρώτο», αναφέρει.

«Ολοι με πράξεις ή παραλείψεις, ακόμη και κάνοντας τα στραβά μάτια συμβάλλαμε στην κατρακύλα της χώρας. Κάθε υπουργός οφείλει να κάνει αυτό που του αναλογεί για το συμφέρον του πολίτη», δηλώνει ο υπουργός Υγείας 
Ανδρέας Λοβέρδος. Τάσσεται κατά της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Θεωρώ χρήσιμη έως και απαραίτητη τη μη κατάθεση στη Βουλή της σχετικής πρότασης».

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξή του στο
 Βήμα τονίζει ότι σε ορισμένους τομείς «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, για να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις».

«Το πλέγμα των νέων ρυθμίσεων δεν είναι αποκρουστικό μόνο για τους εργαζόμενους, αφού συμπιέζει ακόμη περισσότερο τους ήδη χαμηλούς μισθούς και αφαιρεί σταδιακά τις δικλείδες προστασίας τους. Είναι απωθητικό ακόμη και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αφού δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ωφεληθούν εν τέλει», λέει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης.


«Δανειστής δεν σημαίνει ταυτοχρόνως και δυνάστης. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση - παρά τους λεονταρισμούς κάποιων υπουργών - δεν έχει ψελλίσει ούτε ένα “OXI”…», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.


«Η κυβέρνηση εξαπολύει έναν "κεραυνοβόλο πόλεμο" ενάντια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Με πολιτικό, κοινοβουλευτικό, κοινωνικό και συνταγματικό πραξικόπημα και κατεπείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες επιδιώκει ΄΄τον ξαφνικό θάνατο΄΄ των μισθών, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και του ίδιου του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και κατά συνέπεια της δημοκρατίας στη χώρα μας», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος του ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε  συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στα Νέα, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέληεπιμένει ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης του Μνημονίου στα εργασιακά, ενώ στους επικριτές της απαντά πως «με στρουθοκαμηλισμούς η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση». «Ικανοποιηµένος δεν µπορεί να είναι κανείς όταν η οικονοµία βρίσκεται σε ύφεση, η ανεργία αυξάνεται, επιχειρήσεις κλείνουν και υπάρχουν συµπολίτες µας που αντιµετωπίζουν σηµαντικά προβλήµατα» απαντά η κα Κατσέλη σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν είναι ικανοποιημένη μετά τις οριστικές διατυπώσεις για τα εργασιακά. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες και στο αυστηρό πλαίσιο του Μνηµονίου που κληθήκαµε να εφαρµόσουµε, κατορθώσαµε να βάλουµε ανάχωµα στην πλήρη απορρύθµιση και αποσυλλογικοποίηση του συστήµατος των εργασιακών σχέσεων και να προστατεύσουµε, όσο γίνεται, θέσεις εργασίας και δικαιώµατα» συμπληρώνει η κα Κατσέλη.
«Μέσα από επίπονες διαβουλεύσεις αλλά και διαπραγµατεύσεις µε τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους εταίρους µας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ∆ΝΤ καταλήξαµε σε µια τελική ρύθµιση για τις συλλογικές συµβάσεις που είναι ικανοποιητική: µε ειδική επιχειρησιακή σύµβαση που συνάπτεται µόνο έπειτα από συµφωνία εργοδοτών και εργαζοµένων – κι αυτό είναι το πιο σηµαντικό – µπορεί η µισθοδοσία και οι όροι εργασίας να αποκλίνουν από τους αντίστοιχους όρους της κλαδικής για έναν χρόνο, προκειµένου να διασφαλιστεί η βιωσιµότητα της επιχείρησης, να αντιµετωπιστούν προβλήµατα και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Η δυνατή απόκλιση δεν είναι ανεξέλεγκτη, αλλά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση προσφέρει το απαραίτητο κατώφλι ασφάλειας για τους εργαζοµένους. Εφόσον δε δεν καταργούνται οι κλαδικές ή οι οµοιοεπαγγελµατικές συλλογικές συµβάσεις, ούτε και το δικαίωµα στην επέκταση για όσες επιχειρήσεις δεν συνάψουν ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις, αν δεν προκύψει συµφωνία, ισχύουν όλες οι πρότερες επιλογές τόσο για εργαζοµένους όσο και για εργοδότες. Εποµένως η νέα ρύθµιση διευρύνει τις υφιστάµενες επιλογές, προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία αλλά µε µέτρο και ασφάλεια. Το αποτέλεσµα θα κριθεί από την ωριµότητα των εταίρων. Είναι καιρός να αποδεχθούµε ότι µόνο µέσα από διάλογο και διαπραγµάτευση και όχι µε στρουθοκαµηλισµούς µπορούµε να πετύχουµε αυτό που όλοι επιθυµούµε: να βγει η χώρα µας από την κρίση» σημειώνει η υπουργός Εργασίας.
«Τι κακό έχουν τα μαύρα πρόβατα;» διερωτάται η κα Κατσέλη, όταν ο δημοσιογράφος την ρωτάει πως αισθάνεται ως εάν στην κυβέρνηση και συμπληρώνει: «Σοβαρολογώντας τώρα, αν ενόχληση είναι να µη θεωρείσαι δεδοµένος και καθ’ έξιν σύµφωνος, τότε φαντάζοµαι ότι όντως δεν είµαι ο ιδανικός συνοµιλητής. Αλλά έχω την αίσθηση – άλλωστε το είπαν και οι ίδιοι – πως και οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτιµούν µια καλή συζήτηση και µια θεµελιωµένη διαφωνία. Μπορεί να µη χαίρονται, αλλά την εκτιµούν. Ξέρετε, οι συµφωνίες προκύπτουν από διάλογο που δεν είναι πάντα βατός, εύκολος και ευχάριστος».
Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων
Σε νέα στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11:00 το πρωί, έως τις 17:00 το απόγευμα προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Είναι πιθανό να κηρυχθούν δύο 24ωρες απεργίες στις δημόσιες συγκοινωνίες την Τρίτη και την Πέμπτη. Στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα.
Σήμερα, απέχουν από την ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», οινοσηλευτές, οι διοικητικοί υπάλληλοι και το παραϊατρικό προσωπικό, «... μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας να περικόψει κατά 20% την ωρομίσθια αμοιβή όλων των υπαλλήλων πλην του ιατρικού προσωπικού».
Αποχή από τα καθήκοντά τους έχουν εξαγγείλει για την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Πειραιά.
ΟΣΕ – Προαστιακός
Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Την Τρίτη οι συρμοί θα ακινητοποιηθούν εξαιτίας των στάσεων εργασίας, σε διαφορετικές ώρες, που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία στον ΟΣΕ.
Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα και ο Προαστιακός στη γενική απεργία της Τετάρτης, αλλά και την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
Παναττική στάση εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη
Τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Τρίτη, ανήμερα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση από τις 12:00 μέχρι τις 15:00. Στις 13:00 προγραμματίζεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.
Γενική απεργία την Τετάρτη από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Τα μέσα μεταφοράς ακινητοποιούνται με εξαίρεση έκτακτα δρομολόγια προς διευκόλυνση της μετακίνησης των απεργών προς τα μέτωπα των διαδηλώσεων. Καμία πτήση πολιτικής αεροπορίας δεν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη λόγω συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργιακή κινητοποίηση. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας η 24ωρη απεργία των εργαζομένων αρχίζει από τις 00:01 της Τετάρτης και λήγει στις 24:00 της ίδιας ημέρας. Στη γενική απεργία της Τετάρτης συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Τραπεζοϋπάλληλοι
Τη Δευτέρα απεργούν οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα και συμμετέχουν με τρίωρη στάση οι υπάλληλοι των υπόλοιπων τραπεζών. Την Τρίτη και την Τετάρτη, οι τραπεζοϋπάλληλοι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο πλήττει τον πυρήνα της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεως Ελλάδος (ΟΤΟΕ) έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης στο Σύνταγμα και στις 11:00 το πρωί τηςΤετάρτης στο Πεδίον του Άρεως.
ΜΜΕ
Οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία τηςΤετάρτης, καθώς και σε 48χρονη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο, ζητώντας «την άμεση υπογραφή ΣΣΕ και τη δέσμευση για αποφυγή κάθε τακτικής που αποσκοπεί στην αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου