Ένταση και αποχώρηση κατηγορουμένων στη δίκη για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

Category:


Με συνεχείς εντάσεις από παρεμβάσεις των κατηγορουμένων αλλά και από φωνές του κοινού συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη εννέα ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Αποχώρησαν από το...
...δικαστήριο οι εννέα -εκ των 13, συνολικά- κατηγορούμενοι στη δίκη για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου να παρακρατούνται οι ταυτότητες όσων εισέρχονταν στην αίθουσα και να τους αποδίδονται μετά τη λήξη της διαδικασίας.
Κατά την αποχώρηση των κατηγορουμένων προκλήθηκε ένταση, καθώς παρευρισκόμενοι στην αίθουσα φώναξαν συνθήματα, όπως «Ες-Ες, μπάτσοι, δικαστές» και «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά».
Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα της υπεράσπισης όσον αφορά τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, θα μεριμνήσει το δικαστήριο ώστε να λυθούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα. Επίσης, δεκτό έγινε το αίτημα να μην φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας, εφόσον παραμένουν στην αίθουσα. Δεκτό έγινε ακόμα το αίτημα για τη μη τήρηση στοιχείων όσων εισέρχονται στο δικαστήριο. Όπως είπε η πρόεδρος, «είναι αποδεκτή η επίδειξη ταυτότητας, μηδενός εξαιρουμένου, η πρώτη που επέδειξα ήμουν εγώ, δεν είναι όμως αποδεκτές οι λίστες και οι φωτοτυπίες στοιχείων. Η είσοδος στο ακροατήριο θα είναι αδιακώλυτη. Θα μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως, όμως θα εισέρχονται τόσοι όσοι είναι και τα καθίσματα της αίθουσας».
Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε όταν κατηγορούμενοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά που κάθονται σε θέσεις του ακροατηρίου, ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων, οΠαναγιώτης Αργυρού, είπε στην πρόεδρο ότι θέλει να ενημερώσει το δικαστήριο πως «αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων τους θα αποχωρήσουν από τη δίκη και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους».
Κατά τη διάρκεια διακοπής του δικαστηρίου δημιουργήθηκε νέα ένταση μεταξύ κατηγορουμένου και αστυνομικού με πολιτικά, που τον πλησίασε, αλλά και με φίλους των κατηγορουμένων που ζητούσαν από αστυνομικούς με πολιτικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
Ένταση στην έναρξη της δίκης
Με ένταση μεταξύ των κατηγορουμένων και της έδρας ξεκίνησε η δίκη: Αφού το Δικαστήριο εκφώνησε τα ονόματα των έξι προσωρινά κρατούμενων και των τριών ελεύθερων, με όρους, κατηγορουμένων ζήτησε να πάρει το λόγο ένας εξ αυτών, ο Παναγιώτης Μασούρας. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επιθυμούν να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των «συντρόφων τους».
Μασούρας: «Θέλουμε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης. Θέλουμε μαζί μας τους συντρόφους μας. Η αίθουσα είναι γεμάτη μπάτσους και δημοσιογράφους. Ζητάμε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων αυτών που έρχονται να μας συμπαρασταθούν. Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο φακέλωμα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα αποχωρήσουμε».
Η πρόεδρος του απάντησε: «Εντάξει να μιλήσουν οι συνήγοροί σας».
Τότε σηκώθηκε ο, εκ των κατηγορουμένων, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της φώναξε: «Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που... σηκωθείτε πάμε να φύγουμε» (απευθυνόμενους στους υπόλοιπους κατηγορούμενους).
Πρόεδρος: Περιμένετε κύριε μισό λεπτό να μιλήσουν οι συνήγοροί σας.
Το λόγο έλαβαν οι, εκ των συνηγόρων, Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου, οι οποίοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη. Οι συνήγοροι έθεσαν και αυτοί το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας. Ζήτησαν, επίσης, να μην είναι δέσμιοι (να μην έχουν χειροπέδες) οι κατηγορούμενοι όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.
Η πρόεδρος ζήτησε από κάποιες γυναίκες, που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της αίθουσας, να καθίσουν κάτω και να μην κάνουν χειρονομίες. Οι γυναίκες αντέδρασαν και η πρόεδρος τους είπε ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα με τα χέρια θα κρατηθούν. Τότε σηκώθηκε ο Χατζημιχελάκης και φώναξε: «Άμα φύγουν αυτοί θα φύγουμε και εμείς».
Πρόεδρος: «Σας παρακαλώ κύριε, οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα».
Χατζημιχελάκης: «Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη δίκασε τότε άδεια αίθουσα». Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά με ελέγχους σε όποιον εισέρχεται αντίστοιχους με αυτούς που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια και ισχυρότατη αστυνομική δύναμη.
Η έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης έρχεται σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα και υπό το βάρος των απειλών που εκτόξευσε η οργάνωση στην προκήρυξη με την οποία ανέλαβε το πρόσφατο χτύπημα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που θα τηρούνται εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, και έχει προβεί ήδη στον σχεδιασμό για την μετακίνηση των δικαστών που έχουν κληρωθεί να μετέχουν στην σύνθεση του δικαστηρίου.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:
Οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη.
Οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης.
Και οι τέσσερις καταζητούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δεκατρείς βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και τις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- κ. Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Η άκρη του νήματος για την οργάνωση άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2009 οπότε η Αντιτρομοκρατική εντόπισε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, «γιάφκα» σύμφωνα με την δικογραφία, και προχώρησε στις πρώτες συλλήψεις αξιοποιώντας τα ευρήματα της από τον επίμαχο χώρο.
Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Χάρης Χατζημιχελάκης πρόσφατα με δήλωση του σε διαδικτυακό τόπο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση. Ο συγκατηγορούμενος του Παναγιώτης Αργυρού -που συνελήφθη για τα «τρομοπακέτα» με τον Γεράσιμο Τσάκαλο αδελφό του καταζητούμενου Χρήστου Τσάκαλου- με επιστολή του έχει δηλώσει «περήφανο μέλος» των Πυρήνων.
Η δίκη των 13 είναι η πρώτη από μία σειρά δικών που θα ακολουθήσουν τόσο για τους «Πυρήνες» όσο και για τον Επαναστατικό Αγώνα και άλλες υποθέσεις τρομοκρατίας που βρίσκονται στην ανάκριση με κατηγορίες για «συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση».

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου