Οι άνθρωποι που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου εκτός από την αϋπνία έχουν να αντιμετωπίσουν και αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό, καρδιά ή καρκίνο του παχέoς εντέρου, προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες...
...Η πρώτη μελέτη (μετα-ανάλυση), από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Γουόργουικ στη Βρετανία, υπό τον καθηγητή Φραντσέσκο Καπούτσιο και τη δρα Μισέλ Μίλερ, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Heart Journal”, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ανέλυσε και αξιολόγησε στοιχεία προηγούμενων ερευνών για...
470.000 άτομα από οκτώ χώρες, που αφορούσαν μια χρονική περίοδο επτά έως 25 ετών.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ και έχουν διαταραγμένο ύπνο, έχουν 48% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια ή να πεθάνουν από αυτήν, καθώς και 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από αυτό.
Ο Καπούτσιο χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» το να κοιμάται κανείς πολύ αργά και να ξυπνάει πολύ νωρίς για καιρό, στερούμενος έτσι τον αναγκαίο ύπνο σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει κανείς να δράσει άμεσα, ώστε να προστατεύσει την υγεία του, κυρίως μεταβάλλοντας την ισορροπία εργασίας/λοιπής ζωής του.
Η χρόνια έλλειψη ύπνου παράγει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες στον οργανισμό, που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαταραχών υγείας, όπως η αύξηση της πίεσης του αίματος, της χοληστερίνης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την Μίλερ.
Από την άλλη, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ο πολύς ύπνος στους ενήλικες (πάνω από εννέα ώρες) μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ασθένειας, όπως καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όπως είπαν, ένας ύπνος γύρω στις επτά ώρες το βράδυ διασφαλίζει την μελλοντική υγεία και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.
Μια δεύτερη έρευνα από ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου Case Western Reserve, υπό τον καθηγητή επιδημιολογίας και βιοστατιστικής Λι Λι, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Cancer” (Καρκίνος), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ, έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο, σε σχέση με όσους κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες, για να εμφανίσουν ορθοκολικά αδενώματα, που μπορεί να αποτελούν πρόδρομο σύμπτωμα για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Η νέα μελέτη, που αφορούσε 1.240 ασθενείς (από τους οποίους οι 338 διαγνώστηκαν με ορθοκολικά αδενώματα κατά την εξέταση της κολονοσκόπησης) είναι η πρώτη που έρχεται να συνδέσει την έλλειψη ύπνου με τον καρκίνο του εντέρου. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
Όπως δήλωσε ο Λι, η αύξηση του κινδύνου για το έντερο λόγω του ελλιπούς ύπνου είναι συγκρίσιμη με την αύξηση κινδύνου από το αν κανείς έχει συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του εντέρου ή αν τρώει συχνά κόκκινο κατεργασμένο κρέας. Ανέφερε ακόμα ότι, προς το παρόν, είναι άγνωστο γιατί οι λιγότερες ώρες ύπνου σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, όμως εκτίμησε ότι μπορεί να οφείλεται στην μικρότερη (λόγω αϋπνίας) παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία στα ζώα έχει συνδεθεί με την «επιδιόρθωση» του D.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Comments (0)
Δημοσίευση σχολίου