Αύξηση της απασχόλησης στον τομέα της γεωργίας πανελλαδικά κατά 7% και σ' επίπεδο Κρήτης 24,1% την τριετία 2008-2010, δηλαδή το διάστημα που συμπίπτει με την κορύφωση της οικονομικής κρίσης, καταγράφει η τελευταία έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, δείχνοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι η αρνητική συγκυρία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο διάστημα αυτό, 38.000 άνθρωποι αποφάσισαν να αλλάξουν περιβάλλον και τομέα απασχόλησης και να πραγματοποιήσουν στροφή προς τον πρωτογενή τομέα εκ των οποίων οι 9.938 ήταν Κρητικοί.
Την έρευνα πραγματοποίησαν ο Ι. Τσιφόρος, γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ και η Χ. Σταυροπούλου, οικονομολόγος και στέλεχος της Υπηρεσίας Εκπαίδευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ειδικότερα από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν προκύπτει ότι, ενώ στην αγορά εργασίας του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται η επιδείνωση των βασικών δεικτών επίδοσης σε όρους απασχόλησης και ανεργίας, χωρίς να υπάρχουν προς το παρόν σαφείς νεότερες ενδείξεις ανάκαμψης, στην αγορά εργασίας του αγροτικού τομέα παρατηρείται πανελλαδικά αύξηση της απασχόλησης κατά 7% στην τριετία 2008-2010.
Από την ανάλυση ορισμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών της αύξησης αυτής, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ο αγροτικός τομέας απασχολεί το 2010, αμέσως μετά το εμπόριο, το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, που εκτιμώνται σε 551.300 άτομα καλύπτοντας ποσοστό της τάξεως του 12,5% στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Επίσης φαίνεται ότι η δυναμική του πρωτογενούς τομέα και η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, δεν αφορά όλες τις περιοχές της Ελλάδας με περισσότερο «κερδισμένες» σε ποσοστά να είναι οι Περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Σύμφωνα με την έρευνα η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει καθοδική πορεία μέχρι και το έτος 2008, με ιδιαίτερα έντονη τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο διάστημα της πρώτης πενταετίας (2000-2004) κατά το οποίο καταγράφεται απώλεια 167 χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Το επόμενο διάστημα (2005-2008) επιβραδύνεται αισθητά η πτώση της απασχόλησης, με απώλεια 37.000 θέσεων εργασίας, ανερχόμενη το 2008 σε περίπου 502.000 απασχολούμενους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11,33% του συνόλου των απασχολουμένων της χώρας.
Πρώτη η Κρήτη
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αύξησης της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα.Είναι φανερό, με βάση την έρευνα ,πως σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες, καταγράφεται σημαντική αύξηση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, με μεγαλύτερα ποσοστά, κατά σειρά, στην Κρήτη (αύξηση 24,1%), στο Νότιο Αιγαίο (21,8%), στη Θεσσαλία (17,5%), στην Αττική (14,2%), στη Δυτική Ελλάδα (12,4%) και στην Ήπειρο (10,7%).
Μικρότερα ποσοστά αύξησης καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα (8,7%), στο Βόρειο Αιγαίο (7,5%), στην Κεντρική Μακεδονία (5,5%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (3%), ενώ σημαντική μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα παρουσιάζεται στην Πελοπόννησο (-9,1%) και μικρότερη στα Ιόνια (-5,2%).
Σε απόλυτο μέγεθος, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θέσεων εργασίας στο αντίστοιχο διάστημα καταγράφεται στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπου η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα αντιστοιχεί σε 10.562 νέες θέσεις.
Ακολουθούν κατά σειρά, η Κρήτη (9.938 νέες θέσεις), οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας (6.967 και 4.969 θέσεις αντίστοιχα), η Στερεά Ελλάδα (3.663 θέσεις), η Ήπειρος (2.703 θέσεις), η Αττική (2.170 θέσεις), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (1.738 θέσεις) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (1.720 θέσεις).
Από την ανάλυση της απασχόλησης στις τρεις βασικές ομάδες ηλικιών (15-44, 45-64 και 65 και άνω) διαφαίνεται ότι η αύξηση που υπάρχει σε επίπεδο χώρας αφορά στη μεσαία κατηγορία ηλικιών. Στη νεότερη ηλικιακή ομάδα η μεταβολή είναι σχεδόν οριακή, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των Περιφερειών.
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση της απασχόλησης στη νεότερη ηλικιακή ομάδα (15-44) στο Νότιο Αιγαίο (55%) και στην Κρήτη (31%).
Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα ποσοστά των εισερχόμενων σε δραστηριότητες του αγροτικού τομέα στη Δυτική Μακεδονία, στην Κρήτη, στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία αφορούν στη μεσαία κλάση ηλικίας, με ποσοστά που κυμαίνονται από 32% έως και 22% αντίστοιχα, στοιχείο που συνδέει τη είσοδο στην αγροτική δραστηριότητα με την αδυναμία ένταξης σε θέση εργασίας όσο επιμηκύνεται η διάρκεια της ανεργίας σε ορισμένους κλάδους του δευτερογενούς κυρίως τομέα.
Να στηριχθεί η στροφή στη γεωργία
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας η ΠΑΣΕΓΕΣ τονίζει σε ανακοίνωση της: “Η τάση αύξησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα υπογραμμίζει τη σημασία που αποκτά συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην αντιμετώπιση της ύφεσης που πλήττει την αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια θετική αναστροφή της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, η οποία πρέπει άμεσα να υποστηριχτεί ώστε να αποκτήσει δυναμική και επιχειρηματικό χαρακτήρα”.http://www.goodnet.gr
Comments (0)
Δημοσίευση σχολίου