Στο ιταλικό σκάνδαλο των "στημένων" Παναθηναϊκός και Πανιώνιος

Category:

Συγκεκριμένα ιταλικά δημοσιεύματα περιέχουν στη λίστα με τα υπό έρευνα παιχνίδια, την αναμέτρηση Παναθηναϊκός-Ντιναμό Τιφλίδας (30/7/2008) και αυτή του Πανιωνίου με τη Νάπολι για το Ιντερτότο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη γειτονική χώρα, από τους 150 αγώνες που μπήκαν στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας της Νάπολης, η πλειονότητα είναι συναντήσεις σε χαμηλότερες επαγγελματικές κατηγορίες, όμως υπάρχουν και μερικές για την κορυφαία κατηγορία (Serie A), για τις οποίες παρατηρήθηκαν περίεργα ποσά στοιχηματισμού.


Στο πλαίσιο της έρευνας που είναι υπό εξέλιξη έχει ήδη γίνει σύλληψη δύο υψηλόβαθμων στελεχών της ιταλικής Intralot, ενώ οι συλλήψεις είναι συνολικά οκτώ αυτή τη στιγμή, με την έρευνα να συνεχίζεται.

Όσον αφορα τα παιχνίδια με ελληνικό ενδιαφέρον που εξετάζονται για το αν έχουν πέσει στα δίχτυα του παράνομου στοιχηματισμού, αυτά είναι τοΠανιώνιος-Νάπολι 0-1 για το Κύπελλο Ιντερτότο στις 27 Ιουλίου 2008, καθώς και το Παναθηναϊκός-Ντιναμό Τυφλίδας 3-0 τρεις ημέρες αργότερα (30/8) για τα προκριματικά του Champions League.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η Gazzetta dello Sport οι Αρχές εκτιμούν ότι "η καμόρα χρησιμοποιούσε το κανάλι του στοιχηματισμού για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά αρκετών οπαδών και σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα αγώνων".

"Άγνοια" δηλώνουν στον Παναθηναϊκό

Λίγη ώρα μετά την είδηση από την "γειτονική" χώρα για την  ιστορία αυτή, στον Παναθηναϊκό επίσημα δηλώνουν... "άγνοια" ωστόσο υποστηρίζουν πως θα εξετάσουν όσα αναφέρονται και θα παρακολουθήσουν τα όσα ισχυρίζονται από την Εισαγγελία της Νάπολης.

"Δεν έχουμε καμία σχετική ενημέρωση από την UEFA για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Επομένως η υπόθεση δεν μας αφορά και δεν ασχολούμαστε με το δημοσίευμα" έλεγαν από την πράσινη" ΠΑΕ.

Ενδεικτικά, μερικά από τα "ύποπτα" ματς της Serie A, όπως αποκαλύπτουν τα ιταλικά ΜΜΕ:

Κιέβο-Κατάνια 1-1 (21/3/10)
Αταλάντα-Κάλιαρι 3-1 (24/3/10)
Μπολόνια-Κατάνια 1-1 (9/5/10)
Ίντερ-Κιέβο Βερόνα 4-3 (9/5/10)
Ουντινέζε-Μπάρι 3-2 (9/5/10)
Κιέβο Βερόνα-Σαμπντόρια 0-0 (3/4/11)

Να σημειωθεί ότι πέρα από τους αγώνες που εμπλέκονται και δύο ελληνικές ομάδες, υπάρχουν και άλλοι ευρωπαϊκοί αγώνες που ειναι στο μικροσκόπιο, όπως: Γκρασχόπερς-Τσερνομόρετς, Ντεπορτίβο-Μπνέι Σάκχνιν, Άστον Βίλα-Οντένσε, Φενέρμπαχτσε-ΜΤΚ Βουδαπέστης (όλα αυτά τα ματς είναι το καλοκαίρι του 2008), ενώ στην αμαρτωλή λίστα συμπεριλαμβάνονται μέχρι και αγώνες τένις.

Πηγές μέσα από την Εισαγγελία διέρευσαν ότι υπάρχουν και αγώνες που αφορούν Ισπανία και Λατινική Αμέρικη, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει ότι το στοιχηματικό αυτό σκάνδαλο δεν θα είναι μόνο ιταλικό αλλά παγκόσμιο...

Δύο παίκτες στα δίχτυα της δικαιοσύνης

Στο πλαισιο της έρευνας της Εισαγγελίας έχουν επίσης συλληφθεί και δύο ποδοσφαιριστές. Ο ένας είναι ο Κρίστιαν Μπιανκόνε, ο οποίος έχει μείνει ελεύθερος από την Αβελίνο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες πως έστησε παιχνίδια με αντάλλαγμα να κερδίσει χρήματα από ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της μαφίας του ποδοσφαίρου.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος είναι ο τερματοφύλακας Βιτάντζελο Σπανταβέκια, ο οποίος μαζί με τον Μπιανκόνε, σύμφωνα με την κατηγορία, είχε φροντίσει να χάσει η Σορέντο, ομάδα στην οποία αγωνίζονταν, το παιχνίδι με τη Γιούβε Στάμπια.

Κι όλα αυτά την στιγμή που στην Ελλάδα, δεν λέει να σωπάσει ο θόρυβος με τα στημένα παιχνίδια. Εδώ και μήνες, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πιάσει πάτο και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται και κάνουν τον κόσμο να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το πιο λαοφιλές άθλημα.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου