"Μουγγός" το έπαιξε ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας για τις απειλές κατά Κύπρου

Category:

«Σιγή ιχθύος» στις απειλές της Άγκυρας κατά της Κύπρου με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ τήρησε ο Γερμανός Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκούντερ Ότινγκερ, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες σε σχέση με τις έρευνες της Κύπρου για φυσικό αέριο, ο Γερμανός Επίτροπος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας μόνο ότι «συζητήσεις για το θέμα αυτό γίνονται σε διμερές επίπεδο με όλους». Η στάση αυτή δημιουργεί ερωτηματικά καθώς την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε τοποθετηθεί υπέρ της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και είχε αποδοκιμάσει τις τουρκικές απειλές.

   

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», επιχείρησε προχθές στο άτυπο Συμβούλιο στην Πολωνία το άνοιγμα του κεφαλαίου «Ενέργεια» των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισε να περιλάβει σε πολυσέλιδη πρόταση ανακοίνωσης μια μικρή παράγραφο, με την οποία διασυνδέει την ενεργειακή προοπτική της Τουρκίας με την προώθηση του επίμαχου κεφαλαίου των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, επιχειρώντας να ανοίξει παράθυρο για την έναρξη της διαπραγμάτευσής του. 

   

Ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας συναντήθηκε σήμερα με την Κύπρια υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου και συζήτησαν θέματα, που άπτονται του τομέα της ενέργειας κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και το ρόλο της ΕΕ στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος που προέκυψε μετά την τραγωδία στο Μαρί.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο και ότι η επίσκεψη αυτή έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ο Επίτροπος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι με την υπουργό συζήτησαν θέματα που αφορούν την ατζέντα σε θέματα ενέργειας κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ και τις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν ενόψει της προεδρίας. 

  

Επίσης, είπε ότι ένα σημαντικό θέμα είναι οι ενέργειες για ασφάλεια στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο μετά το ατύχημα στο Βασιλικό. Πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού για να δει από κοντά τις ζημιές αλλά και για να συζητήσει για τις αναπτυξιακές επενδύσεις στα επόμενα χρόνια και νέες δυνατότητες παραγωγής, για το πώς η ίδια η ΕΕ μπορεί με διάφορους τρόπους να συμβάλει ως σύμβουλος ή ως συγχρηματοδότης επενδύσεων με χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ανέφερε ότι για θέματα διαρθρωτικών ταμείων αρμόδιος είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί την Κύπρο μετά την τραγωδία στο Μαρί και όπως ανέφερε, ο κ. Χαν του ζήτησε την συμβουλή του σε θέματα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας. 

   

Ο κ. Οτινγκερ μίλησε ακόμη για το πακέτο εσωτερικής αγοράς ενέργειας (που αποτελεί στόχο προτεραιότητας της ΕΕ) και για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί μέσω της κυπριακής νομοθεσίας, ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως νησί αλλά και τί μπορεί να γίνει για να περιληφθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως εντός της γεωγραφικής της περιοχή και ποια βήματα μπορούν να γίνουν για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας. 

   

Στις δηλώσεις της η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ο Επίτροπος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας όσο και για τις επιπτώσεις από το ατύχημα στο Βασιλικό, και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι επιπτώσεις αυτές και πώς η ίδια η ΕΕ βλέπει τον δικό της ρόλο στην επίλυση του προβλήματος αυτού. 

   

Πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του στις προοπτικές της περιοχής στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα σε σχέση με τα ίδια προγράμματα της ΕΕ για δημιουργία υποδομής στην περιοχή που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

   


http://www.onalert.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου