Παρελθόν οι αποθήκες καυσίμων στην Ηγουμενίτσα

Category:

Λόγω των έργων της  Γ' φάσης του Λιμανιού
Mείζον ζήτημα δημιουργεί το...λουκέτο στις αποθήκες πετρελαιοειδών-καυσίμων στο Λαδοχώρι της Ηγουμενίτσας, δίπλα από το λιμάνι της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για τη Γ' Φάσης του έργου «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας».
Η υπογραφή της σύμβασης σήμανε αυτομάτως και το κλείσιμο στις αποθήκες οι οποίες δεν τροφοδοτούν πλέον την αγορά, από τη στιγμή που ο χώρος που χρησιμοποιούνταν για αποθήκες αποτελεί χώρο χρήσης για τη Γ' Φάση και μέρος του έργου.


Συνειδητοποιεί  κανείς την ανάγκη για χωροθέτηση αποθηκευτικών χώρων πετρελαιοειδών, αφού η περιοχή μένει... «γυμνή» από καύσιμα, όταν τόσα χρόνια θεωρούνταν προνομιούχος και έχοντας ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να καλύψει τα όποια κενά δημιουργούνταν, εκ των «έσω».

Με τα έργα υποδομής τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νομό και όσα σχεδιάζονται (ότι τουλάχιστον προχωρήσει λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας),...φωνάζει η ανάγκη να χωροθετηθούν οι αποθήκες αυτές, χωρίς χρονοτριβές, αλλά και χωρίς να επηρεάζουν δραστηριότητες οι οποίες δεν μπορούν  να συμβαδίσουν με πετρελαιοειδή (π.χ ιχθυοκαλλιέργειες).

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη από τη στιγμή που δεν τροφοδοτούν οι αποθήκες του Λαδοχωρίου πλέον, ενώ σύμφωνα με το Δήμαρχο της Ηγουμενίτσας, δεν έχει υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, με το θέμα να μην έχει καν...ανοίξει ως προς τη λύση που θα δοθεί.

Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό της Ηγουμενίτσας, για δημιουργία αποθηκών αποθήκευσης πετρελαίων και λοιπών καυσίμων, προβλέπεται ως χώρος η θέση «Γάτα» στην Γωνιά. Θέση για την οποία όταν είχε υπάρξει θέμα, είχε αντιδράσει ο Δήμος Συβότων, αφού πρόκειται για τουριστική ζώνη.

Ενώ και στην περίπτωση της Σαγιάδας, με τα περίφημα «ασφαλτικά στη Λωρίδα, δεδομένη είναι η άρνηση των ιχθυοκαλλιεργητών και ευρύτερα τοπικών φορέων (Επιμελητήριο, Δήμος Σαγιάδας τότε, Φιλιατών πλέον), ενώ και το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες φαίνεται ότι θα λέει όχι, για μια ακτίνα αρκετά μεγάλη, σε τέτοιες εγκαταστάσεις, εάν υφίστανται ιχθυοκαλλιέργειες σε μια χ απόσταση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες

Οι ανάγκες στην τοπική αγορά, με το λιμάνι,  την Εγνατία κλπ. είναι τεράστιες  και μεγιστοποιούνται όταν ο μοναδικός...πνεύμονας καυσίμων που υπήρχε στο Λαδοχώρι, παύει να λειτουργεί.

Τι γίνεται από εδώ και στο εξής; Χρόνος δεν υπάρχει και επομένως απαιτούνται οι κινήσεις εκείνες από τις αρμόδιες τοπικές αρχές (Περιφέρεια...), που θα ανοίξουν το δρόμο για δημιουργία χώρου ή χώρων αποθήκευσης καυσίμων. Και φυσικά χωρίς να καταπατούνται δικαιώματα λοιπών επαγγελματικών ομάδων, οι δράσεις των οποίων δεν μπορούν να  συμβαδίζουν με τα καύσιμα.

Το πόσο γρήγορα θα λυθεί το θέμα, επαφίεται και στη βούληση των αρμοδίων, αφού θεωρούμε ότι θέση μπορεί να βρεθεί και μάλιστα τέτοια που δεν θα επηρεάζει το περιβάλλον. Και οφείλουν οι όποιες μελέτες, οι οποίες αποδεικνύονται ουκ ολίγες φορές χρονοβόρες, να μπουν μπροστά, σε χρονικό ορίζοντα πολύ κοντινό.

Η τροφοδοσία του Νομού με καύσιμα, αυτή γίνεται οδικώς από Θεσσαλονίκη, ενώ οι εργαζόμενοι στις εδώ εγκαταστάσεις απορροφώνται σε θέσεις εργασίας σε άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αμφιλοχία και στη Θεσσαλονίκη.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου