Ρωσική «σφήνα» στη Noble Dina - Καταδρομικό και υποβρύχιο νότια της Κρήτης

Category:

"Σφήνα" μεταξύ Συρίας και της τριμερούς άσκησης ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισραή «Noble Dina» που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο μπήκε το ρωσικό Ναυτικό, το οποίο μεταξύ άλλων για πρώτη φορά ανακοίνωσε επίσημα ότι στέλνει υποβρύχιο και μάλιστα το συμβατικό, μεν, αλλά "τέρας" 4.000 t. το πλέον εξελιγμένης τεχνολογίας υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης παγκοσμίως το οποίο αν και είναι ναυπήγησης του 1990, πρόσφατα πέρασε από πρόγραμμα εκσυχρονισμού.

Έτσι σε μια αιφνιδιαστική της κίνηση η Μόσχα έστειλε στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου το πυραυλοφόρο καταδρομικό Smetlivy κλάσης Kashin το οποίο έφτασε σήμερα στο λιμάνι της Tartus στη Συρία, όπου υπάρχει και η βάση του ρωσικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη έλαβε τη διαταγή για τον έκτακτο απόπλου των ρωσικών σκαφών από το «ανώτατο δυνατό επίπεδο», σε μια ένδειξη πως η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει ΗΠΑ και Ισραήλ να είναι οι μόνοι παίχτες στην περιοχή της Ν.Ά. Μεσογείου.

Το ρωσικό καταδρομικό, το υποβρύχιο και ένα σκάφος υποστήριξης, πέρασαν από τα στενά του Βοσπόρου το Σάββατο στις 31 Μαρτίου και αυτή την στιγμή ήδη πλέουν ανοικτά της Συρίας, αφού διέπλευσαν.

Το υποβρύχιο είναι το Alrosa B871 κλάσης Kilo με 4000 τόνους μέγιστο εκτόπισμα μήκος 74 μέτρα, μπορεί να καταδυθεί μέχρι 300 μέτρα βάθος έχει μέγιστη ταχύτητα 25 κόμβους και διαθέτει 6 τορπιλοσωλήνες των 553 χλστ. με 18 τορπίλες.

Μια ενδιαφέρουσα τεχνική λεπτομέρεια είναι πως η προώθηση του υποβρυχίου στηρίζεται σε υδρο-προωθητές κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό του από ηχοβολιστικά συστήματα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα το υποβρύχιο ξεκινά περιπολίες στην περιοχή θα συνεχίσει πλέοντας νότια της Κρήτης ενώ το σκάφος υποστήριξης θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Tartus το πιθανότερο αύριο.

Η κάθοδος του ρωσικού πυραυλοφόρου καταδρομικού και του υποβρυχίου στη Ν.Α. Μεσόγειο εκτός από τη γενικότερη παρουσία στην περιοχή έχει ως κύριο στόχο του την παρακολούθηση της άσκησης «Noble Dina» που διεξάγεται από τις 2 έως και τις 5 Απριλίου στην περιοχή νότια της Κρήτης. Το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό πρόκειται να αποπλεύσει σήμερα από την Tartus με κατεύθυνση την περιοχή που διεξάγεται η άσκηση στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Η Noble Dina η οποία σύμφωνα με τους σχεδιαστές της είναι ανθυποβρυχιακή άσκηση συμμετέχουν μονάδες του αμερικανικού 6ου Στόλου με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο CVN-65 USS Enterprise, το οποίο την περασμένη Παρασκευή απέπλευσε από τον Φαληρικό Όρμο με κατεύθυνση την Κρήτη, ισραηλινά πολεμικά σκάφη και μαχητικά ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν 4 μαχητικά F-16 block 52+, μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο.

Το ρωσικό καταδρομικό και το υποβρύχιο θα παρακολουθήσουν την διεξαγωγή της άσκησης βάσει των διεθνών κανόνων που προβλέπονται, αλλά είναι η πρώτη φορά ύστερα από την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στη Ρωσία, που ένα ρωσικό πολεμικό σκάφος παρακολουθεί ναυτική άσκηση του 6ου Στόλου.

Σχεδόν 24 ώρες πριν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov είχε προειδοποιήσει πως μια προληπτική επίθεση εναντίον του Ιράν θα παραβίαζε το διεθνή νόμο.

Ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία της ρωσικής αυτής κίνησης είναι πως η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη πλέον να αφήσει τις ΗΠΑ να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε αμερικανική λίμνη δείχνοντας παράλληλα ετοιμότητα στην αποστολή ναυτικών μονάδων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου