Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κάνουν... μαύρα μάτια να δουν χρήματα από το PSI

Category:

Όνειρο ήταν, όνειρο θα μείνει για πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις, η αποπληρωμή όσων τους χρωστάει το κράτος! Ακόμα και μετά την υπογραφή του PSI 2 και του νέου δανείου, παρόλο που στη χώρα μας δόθηκαν ήδη τις τελευταίες μέρες 42 δις από την Τρόικα και αναμένει να προεισπράξει και άλλα 32 δις μέχρι τον Μάιο, θα αργήσουν πολύ ακόμη τα 6 δις που υπολόγιζε και περίμενε η αγορά για να πάρει ανάσα και να «ρεφάρει» όσα εδώ και μήνες καθυστερεί να πληρώσει το κράτος σε ιδιώτες.


Τα λεφτά αυτά του νέου δανείου δεν πρόκειται να δοθούν στη χώρα μας πριν τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, οι δανειστές θα περιμένουν να δουν την πρόοδο σε όσα δεσμεύεται με το Μνημόνιο η κυβέρνηση, αλλά βεβαίως και το τι θα βγάλει η κάλπη. Και στην ιδανική περίπτωση όμως που όλα τους φανούν καλά, τα 6 δισ. ευρώ θα δοθούν τμηματικά στην Ελλάδα, σε δύο ή και τρεις δόσεις στο β΄εξάμηνο και μέχρι το τέλος του έτους. Όταν ολα αυτά συμβούν πάντως, οι διακιούχοι ιδιώτες θα παρουν σε χρημα τα λεφτά τους, και όχι πάλι σε .. ομόλογα.

Αντιθέτως, ξαφνικά ρέει στη χώρα μας πακτωλός χρημάτων προς τη χώρα μας από την Τρόικα, αλλά με αποκλειστικό προορισμό την αποπληρωμή παλαιών χρεών στους δανειστές της.

Αν και το ΔΝΤ έδωσε ήδη «μια και έξω» ό,τι ήταν να δώσει για την δόση του α΄ τριμήνου, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν προλαβαίνει να τυπώνει ομόλογα και να δίνει χρήμα στην Ελλάδα.

Μαζί με τα πρώτα 5,9 δισ. ευρώ από την ΕΕ και άλλα 1,6 δισ. του ΔΝΤ, τα οποία πήγαν ήδη για να εξοφληθούν τα ομόλογα του Μαρτίου, μέχρι τέλος Μαΐου θα δοθούν στη χώρα μας περίπου 75 δισ. από τα συνολικά 130 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία.

Ήδη τις ημέρες της ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων, η χώρα μας εισέπραξε 30 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε χρήμα στους ομολογιούχους. Άλλα 5,5 δισ. δόθηκαν για κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι και το Μάρτιο.

Τις επόμενες μέρες θα εισρεύσουν άλλα 8,5 δισ. ευρώ που απομένουν από τα 14,4 δισ. των χρημάτων που μας δίνουν ΕΕ και ΕΚΤ. Μέσα στην εβδομάδα θα καταφθάσουν και άλλα 23 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για το πρώτο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών –πιθανόν μετά το Πάσχα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου