Η κρίση βάζει φρένο στα όνειρα των 16άρηδων

Category:

Δραματικές είναι οι αλλαγές που βιώνουν οι μαθητές σήμερα στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καθώς οι περικοπές στους μισθούς των γονιών αλλά και η ανεργία έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά τους, ωθώντας τους να αντιμετωπίσουν πρόωρα τη....
σκληρή πραγματικότητα. Έρευνα που πραγματοποίησε η Ομάδα Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, σε μαθητές 14 έως 18 ετών από 22 σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, φανέρωσε τις διαστάσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των μαθητών. Η οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες στην οικογενειακή ζωή του 89% των μαθητών, ενώ το 37% δηλώνει πως οι οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις του βιώνουν επίσης των αντίκτυπο της κρίσης.

Διαβίωση

Αρνητικές αλλαγές διαπιστώνουν 7 στους 10 μαθητές στον τρόπο διαβίωσής τους, στα έξοδα της οικογένειας, αλλά και στο χαρτζιλίκι τους, καθώς το 59% έχει υποστεί περικοπές. «Τα νούμερα της έρευνας αντικατροπτίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Οι μαθητές έχουν πολύ μεγάλη αγωνία για το αύριο. Ξαφνικά βλέπουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει και όσα ήξεραν μέχρι σήμερα επηρεάζονται πια από την κρίση», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο βοηθός συνήγορος του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

Τα θέματα συζήτησης στα «πηγαδάκια» του σχολείου φαίνεται πως έχουν αλλάξει με την έλευση της κρίσης, με τους περισσότερους μαθητές να εστιάζουν στις περικοπές και την εργασιακή κατάσταση των γονιών τους. Σοκάρει το γεγονός ότι 1 στους 2 μαθητές δηλώνει ότι οι γονείς του έχουν υποστεί σημαντική μείωση στους μισθούς τους, ενώ σχεδόν 2 στους 10 τονίζουν ότι ένας γονιός είναι άνεργος, αριθμοί που δείχνουν πως οι έφηβοι πλέον καλούνται να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα. «Εδώ και ένα χρόνο τα παιδιά συμμετέχουν στις περικοπές της οικογένειας και πολλές φορές αποφασίζουν τα ίδια – καθώς οι γονείς ζητούν τη βοήθειά τους – να κόψουν έξοδα. Όλο αυτό τα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό» λέει στον Ελεύθερο Τύπο η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου.

«Φρένο» στα όνειρα των νέων φαίνεται πως βάζει η κρίση, καθώς το 61% των μαθητών δηλώνει πως έχει επηρεαστεί ο επαγγελματικός τους προσανατολισμός. «Βλέποντας την κατάσταση, ήδη από σήμερα τα παιδιά έχουν αρχίσει να σκέφτονται ρεαλιστικά ποιο θα είναι το επάγγελμα που θα μπορέσει να επιφέρει εισόδημα στους ίδιους και την οικογένειά τους», επισημαίνει ο Συνήγορος του Παιδιού. «Με τους γονείς να λένε ρητά στα παιδιά τους ότι αν περάσουν σε άλλη πόλη δεν μπορούν να τα στηρίξουν, βλέπουμε αρκετά συχνά, παιδιά με το που τελειώνουν να πιάνουν κάποια δουλειά, ενώ τα αγόρια πηγαίνουν πια στα 18 τους στο στρατό, φαινόμενο αδιανόητο τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνει η κ. Καππάτου. «Τα παιδιά είναι μουδιασμένα σε μια πραγματικότητα που είναι τελείως άρρυθμη», συμπληρώνει.

ΠΗΓΗ: real.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου