Πάει full για πυρηνική δοκιμή η Βόρεια Κορέα

Category:

Ανακοίνωση εκδίδεται εντός της ημέρας από το Συμβοίλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια στη Βιέννη, καλώντας την Βόρειο Κορέα, ("μεγάλη αγάπη" του ελληνικού ΚΚΕ) να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τους φόβους για την ασφάλεια στην περιοχή.

Τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του ΣΑ (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Βρετανία) καλούν ταυτόχρονα το Ιράν να δώσει άμεσα στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του και σε πληροφορίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Καλούμε τη Βόρειο Κορέα να απέχει από περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να πυροδοτήσουν μεγάλες ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή, περιλαμβανομένων πυρηνικών δοκιμών» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Βιέννη.

Το διεθνώς απομονωμένο κομμουνιστικό καθεστώς θυσίασε κάθε ελπίδα για προσέγγιση με τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες προχωρώντας σε δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στις 13 Απριλίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «απάντησε» με την ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Δύο πυρηνικές βόμβες δοκιμάστηκαν το 2006 και το 2009 στη Βόρειο Κορέα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που έχει μιλήσει στο Reuters «και διατηρεί επαφές με την Πιονγιάνγκ και το Πεκίνο», η Βόρειος Κορέα ολοκληρώνει τώρα τις ετοιμασίες για μια ακόμα δοκιμή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου