Πιο αυστηροί οι έλεγχοι σε μετρό, ΗΣΑΠ, προαστιακό

Category:

Όσοι μπαίνατε μέχρι σήμερα στο μετρό χωρίς εισιτήριο θα πρέπει να αλλάξετε συνήθειες, αφού πλέον οι πιθανότητες να «πετύχετε» ελεγκτή είναι πολλές. Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε εντατικούς ελέγχους στα μέσα μαζικής μεταφοράς


σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να περιοριστεί κατά 50% μέχρι το τέλος του 2012 η εισιτηριοδιαφυγή, η οποία αποτελεί πλήγμα για τα έσοδα του κράτους.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν από την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ενώ σε ορισμένους επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς και σταθμούς μετεπιβίβασης θα διπλασιαστούν σε διάρκεια, προσωπικό και ένταση. Επιπλέον, θα… δίνονται bonus και εκπτώσεις σε όσους επιστρέφουν στον γκισέ τα ακυρωμένα εισιτήρια τους και σε όσους πληρώνουν τα πρόστιμα στην ώρα τους.

Το πρόγραμμα αναδιάταξης των ελέγχων έχει ως εξής:

Σε ορισμένα σημεία οι έλεγχοι θα είναι καθημερινοί από ομάδες ελεγκτών που θα εργάζονται σε δύο βάρδιες, ενώ θα ενισχυθεί η παρουσία τους και τις νυχτερινές ώρες. Πρόκειται για τους σταθμούς:

Ομόνοια (Γραμμές 1,2 ), Σύνταγμα (Γραμμές 2,3), Μοναστηράκι (Γραμμές 1,3), Αττική (Γραμμές 1 και 2), Πειραιάς (Τερματικός Γραμμής 1), Νομισματοκοπείο (Γραμμή 3), Αμπελόκηποι (Γραμμή 3), Συγγρού Φιξ (Γραμμή 2 και Τραμ), Νέος Κόσμος (Γραμμή 2. και Τραμ), Δουκίσσης Πλακεντίας (Τερματικός Γραμμής 3), Άγιος Δημήτριος (Γραμμή 2), Εθνική Άμυνα (Γραμμή 3), Νέα Ιωνία (Γραμμή 1), Καλλιθέα (Γραμμή 1), Κάτω Πατήσια (Γραμμή 1), Νερατζιώτισσα (Γραμμή 1 και Προαστιακός)
Σύστημα οδικών μεταφορών

Οι έλεγχοι θα ενισχυθούν με την ενεργοποίηση των εθελοντών ελεγκτών σε συμφωνία με τις διοικήσεις και την εθελοντική συμμέτοχη των σωματείων.

Ειδικότερα θα εφαρμοστούν τα παρακάτω:

• προοδευτική γενίκευση της επιβίβασης επιβατών από την εμπρόσθια θύρα των οχημάτων (αρχικά σε γραμμές με χαμηλή επιβατική κίνηση) με επίδειξη εισιτηρίου/ κάρτας στον οδηγό.

• προοδευτική εισαγωγή εισιτήριου στο λεωφορείο που θα πωλείται από τον οδηγό. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την διοίκηση της ΟΣΥ οι γραμμές και οι αφετηρίες από τις οποίες θα αρχίσει η σχετική διαδικασία.

• συστηματικός έλεγχος των γραμμών όπου το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης έχει πάρει διαστάσεις

Βραχυπρόθεσμα μέτρα (τέλος Οκτώβριου)

• Δωρεάν παροχή στον επιβάτη ενός εισιτηρίου για κάθε δέκα ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια που επιστρέφει μόνο στα εκδοτήρια του Ομίλου, για να αποφεύγεται το φαινόμενο της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών.

• Δυνατότητα έκπτωσης του επιβληθέντος προστίμου όταν πραγματοποιείται άμεση καταβολή επί τόπου ή εντός 10 ημερών.

• Έκδοση πολλαπλού εισιτηρίου (δεσμίδα των 10 εισιτηρίων) με έκπτωση επί της αξίας του κομίστρου.

• Ενημερωτική καμπάνια για την αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης καθώς και για χαρακτηριστικά ασφαλείας των γνήσιων εισιτηρίων ώστε να αποφεύγεται η πλαστογράφηση εισιτηρίων.

• Πιστοποίηση των καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων με ειδικό σήμα που θα επικολλάται στην προθήκη του καταστήματος και ενημερωτική καμπάνια για τα πιστοποιημένα σημεία διάθεσης.

• Δημιουργία ειδικής ομάδας ελεγκτών η οποία θα διενεργεί ελέγχους πλαστότητας των εισιτηρίων σε επιβάτες και σημεία πώλησης (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών)

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει πώς αν τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα θα αποφευχθεί η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου