Αυξήσεις μέχρι και 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Category:


Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναμένεται να έχει καταλήξει στις αυξήσεις που θα επιβληθούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2013. Το υπουργείο θα εξετάσει τόσο τις προτάσεις της ΔΕΗ με βάση τα κόστη που έχει, όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για...



τα ποσοστά αύξησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος» ενδέχεται η όλη διαδικασία να οδηγήσει σε υψηλές αυξήσεις που θα ξεπερνούν ακόμη και το 20% για ορισμένες χρεώσεις, αν και η τελική επιβάρυνση στην τσέπη του καταναλωτή μπορεί να κινηθεί γύρω στο 10%, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να λάβει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για όλους, εκτός από την ευπαθή ομάδα καταναλωτών μέχρι τον Ιούνιο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης (οικιακοί καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) θα πρέπει να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, δηλαδή να είναι κοστοβαρή, γεγονός που θα επιφέρει νέες αυξήσεις. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, το νέο μνημόνιο ορίζει ότι από 1ης/1/2013 πρέπει να τεθεί σε ισχύ υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων με βάση το κόστος, κατόπιν τον Μάρτιο να ληφθεί νέα απόφαση που θα ισχύσει από τον Μάιο με στόχο στο τέλος του δεύτερου τριμήνου να έχει επέλθει η πλήρης απελευθέρωση, με μόνη εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες τα τιμολόγια ρεύματος θα εξακολουθήσουν να είναι ρυθμιζόμενα.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου