ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΟΙ "ΕΤΑΙΡΟΙ"

Category:

Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό σε μία πράξη ύστατης εκδίκησης των Ελλήνων να προκαλέσει "κούρεμ" καταθέσεων αν την Τετάρτη δεν υπάρχει συμφωνία. Σε μια τέτοια περίπτωση η έξοδος από το ευρώ, η εθνικοποίηση των τραπεζών και η κήρυξη στάσης πληρμών σε όλα το ποσό των 285 δισ. ευρώ των δανείων ΕΚΤ, ΔΝΤ και κρατών ευρωζώνης είναι τα πιθανότερα σενάρια.


Aλλωστε τώρα στόχος είναι να αυξηθεί η πίεση και να ανατραπεί η κυβέρνηση Τσίπρα και ταυτόχρονα να εγκατασταθεί "μαύρη" κυβέρνηση τραπεζιτών. Μοναδικό αντίδοτο σε μια τέτοια εξέλιξη η έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά τότε το "κούρεμα" θα είναι de facto με ένα άλλο νόμισμα...

Πώς θα γίνει αυτό το ντόμινο;

Την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα είναι εκτός της συμφωνίας δανειακής σύμβασης, ενώ την προηγούμενη ημέρα θα έχει βαρέσει το "πιστόλι" η Ελλάδα στο ΔΝΤ,

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΚΤ, η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας είναι υποχρεωμένη να επαναθεωρήσει την αξία των ενεχύρων που έχουν καταθέσει οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση που έχουν λάβει.

Η αποτίμηση αυτή, είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο κούρεμα σε σχέση με ένα μ.ο περίπου 35% που έχει επιβληθεί σήμερα στα ελληνικά ενέχυρα.

Σε αυτή την περίπτωση δυνητικά η ΕΚΤ μπορεί να απαιτήσει από τις ελληνικές τράπεζες τη διαφορά μεταξύ του νέου «κουρέματος» και του παλιού.

Για παράδειγμα αν από το 35% το «κούρεμα» στα ενέχυρα πάει στο 45% ή στο 50% μπορεί να ζητηθεί η διαφορά του 10% με 15%. Και αυτό καθώς το ποσοστό του κουρέματος των ενεχύρων ισχύει για το σύνολο των collaterals που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες.

Σε μία τέτοια περίπτωση στο τραπέζι θα είναι το ενδεχόμενο του bail in, δηλαδή να κληθούν να συνεισφέρουν καταρχήν οι μέτοχοι και εν συνεχεία οι καταθέτες.

Θα επαναληφθεί δηλαδή το σενάριο της Κύπρου, αλλά πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η μόνη λύση η εθνικοποίηση των τραπεζών και η κήρυξη στάσης πληρωμών σε όλα το ποσό των 285 δισ. ευρώ και η έκδοση νέου νομίσματος.πηγη

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου