Β. Κορέα: Aκύρωσε συμφωνία για την αποφυγή συγκρούσεων με τη Ν.Κορέα

Category:


Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει συμφωνία με τη Νότια Κορέα που εγγυόταν την ασφάλεια των διασυνοριακών συναλλαγών, τη στιγμή που το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας διεξάγει μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή...






...Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο επίσημο πρακτορείο της Β. Κορέας, ο στρατός της χώρας προειδοποιεί ότι αν το ναυτικό του Νότου περάσει τα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, θα επιτεθεί άμεσα.



Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώθηκαν, μετά τη δημοσιοποίηση διεθνούς έκθεσης που επιρρίπτει στην Πιονγκγιάνγκ την ευθύνη για τη βύθιση νοτιοκορεατικής κορβέτας. Την Τρίτη η Πιονγκάνγκ ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις σχέσεις με τη Σεούλ, ενώ η Σεούλ έχει δηλώσει ότι θα παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.



Τα ναυτικά γυμνάσια επικεντρώνονται στον πιο έγκαιρο και ακριβή εντοπισμό ενδεχόμενων διεισδύσεων βορειοκορεατικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας και πραγματοποιούνται λίγες ημέρες αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αύξησαν το βαθμό επαγρύπνησής τους.



Αναλυτές εκτιμούν ότι αν και καμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να κηρύξει πόλεμο, υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια - ειδικά στη διαφιλονικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.



Παράλληλα η Κίνα, από τους λίγους συμμάχους της Πιονγκιάνγκ φέρεται να «επανεξετάζει» τις σχέσεις της με αυτήν, εν μέσω πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ.



Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναμένουν πως όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο επισκεφθεί τη Σεούλ αύριο Παρασκευή, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ Μπακ, θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, και ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί «πρόοδος», δηλαδή, μεταβολή της σταθερής κινεζικής πολιτικής διατήρησης «ισορροπιών».



Από την πλευρά της, η Ρωσία δήλωσε ότι η υπόθεση εμπλοκής της Βόρειας Κορέας στη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς «αποδείξεις 100%», παρά την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή.



«Πρέπει να έχουμε αποδείξεις 100% που να εμπλέκουν τη Βόρεια Κορέα στο ναυάγιο της κορβέτας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ιγκόρ Λιακίν Φρολόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.



Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε χθες ότι θα αποστείλει στη Νότια Κορέα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων για να μελετήσουν το πόρισμα της διεθνούς έρευνας.

http://www.naftemporiki.gr/

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου