«Όχι» σε συμβιβασμό με την Ελλάδα λένε οι Σκοπιανοί

Category:


Ενάντια στο ενδεχόμενο ενός συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, τύπου «Βόρεια Μακεδονία», τάσσεται η πλειοψηφία των Σκοπιανών, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ντνέβνικ», ζητώντας παράλληλα τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.






Συγκεκριμένα το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας, έναντι 48% που θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Ποσοστό 1% των ερωτηθέντων δήλωσαν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».





Το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι, εάν βρεθεί συμβιβαστική λύση για το ζήτημα της ονομασίας, τότε αυτή πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ το 34% δεν υποστηρίζει την ιδέα για διεξαγωγή δημοψήφισματος.





Αναφορικά με την εθνικότητα των ερωτηθέντων, το ποσοστό των Σκοπιανών που υποστηρίζει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ανέρχεται στο 63%, έναντι 36% που δηλώνει υπέρ της συνέχισής τους, ενώ μεταξύ των Αλβανών ερωτηθέντων η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, αφού το 79% είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, έναντι 18% που θεωρεί ότι αυτές πρέπει να διακοπούν.





«Πιστεύω πως εάν αποσυρθούμε από τις διαπραγματεύσεις, ναι μεν θα διατηρήσουμε το συνταγματικό μας όνομα, αλλά θα κλείσουν οι πόρτες για την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα δεν έχει να χάσει τίποτα από την εξέλιξη αυτή, Η χώρα μου θα χάσει, οπότε πιστεύω πως πρέπει να επικρατήσει η λογική και να συνεχιστεί ο διάλογος προς αναζήτηση μιας αμοιβαίας λύσης» δήλωσε στο protothema.gr η ανταποκρίτρια του «kanal 5» στην Αθήνα Σάνια Ριστόβσκα, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει κάνει γνωστή την «κόκκινη γραμμή της» από την οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη, να υποχωρήσει.





Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Μαΐου, με δείγμα 1.080 πολιτών.

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου